Доступність посилання

ТОП новини

Партія регіонів панікує перед можливим програшем – польський експерт


Арешт екс-Прем’єр-міністра України Юлії Тимошенко може бути спричинений панікою Партії регіонів перед можливим програшем парламентських виборів 2012 року.

Таку думку кореспонденту УНІАН у Польщі висловив директор Польсько-Української фундації PAUCI Ян Пєкло.

«Складається враження, що щораз слабша позиція Януковича та Партії регіонів викликала у їхньому таборі паніку, і влада, переживаючи за можливий програш, наважилась на арешт», – відзначив експерт.

Пєкло нагадав, що США та Європейський Союз неодноразово застерігали нинішню владу України від арешту Тимошенко, адже ухвалене 5 серпня Печерським райсудом Києва рішення однозначно призведе до погіршення відносин Києва з Брюсселем та Вашингтоном.

Директор PAUCI також зауважив, що арешт Тимошенко засудила навіть влада Росії, яка намагається усілякими способами «затягнути українців до Митного союзу».

«Таким чином, Росія, з одного боку, заробляє бали як держава, що критикує недемократичні процедури у свого західного сусіда, а з другого – надсилає Януковичу сигнал, що якщо він не хоче скористатися з московської пропозиції.., може мати щораз більші проблеми, а навіть можуть його замінити кимось іншим, наприклад жінкою, яка зараз перебуває під арештом», – сказав польський аналітик.

Він додав, що Янукович може опинитися «у позиції Президента Білорусі Олександра Лукашенка», а нинішня ситуація є найвигіднішою для Росії.

«Для Європи це означає прогресуючу дестабілізацію Східної Європи, для Росії – шанс на поширення сфери впливу, для Польщі – кінець мрій про успіх «Східного партнерства», а для українців – подальше зубожіння», – відзначив експерт.

Водночас Пєкло висловив сподівання, що українське суспільство консолідується, аби стати на захист демократичних цінностей.
XS
SM
MD
LG