Доступність посилання

ТОП новини

На ринках скінчився переляк, але песимізм залишився


Емблема Федеральної резервної системи США
Емблема Федеральної резервної системи США

Прага – Фондові ринки в Азії, Європі та на Близькому Сході відновили деякі втрачені позиції. Панічний розпродаж почався у п’ятницю і тривав у першій половині дня понеділка, після того, як пролунала новина про те, що одне з рейтингових агентств знизило кредитний рейтинг США. Нині ж ринки дещо заспокоїлися, почувши, що Федеральна резервна система США збирається тримати відсоткові ставки практично на нулі протягом двох років. Очікується, що це може посприяти зростанню, хоч і за рахунок дешевого курсу долара.

Провідні біржові індекси знову почали зростати практично по всьому світу після кількох нервових тижнів, які спричинили американські проблеми з дефіцитом бюджету і занепокоєння навколо боргових зобов’язань країн єврозони.

Вол-стріт із оптимізмом сприйняв безпрецедентну обіцянку Центробанку США утримувати головні відсоткові ставки на рівні близько нуля протягом наступних двох років. Головний біржовий індекс, Dow Jones, який спочатку втратив майже два відсотки, під кінець торгів у вівторок піднявся на 4 відсотки.

Оптимізму додалося і азійським ринкам. Пізніше він докотився і до Близького Сходу і Європи, включно з Росією. Проте, експерти попереджають, що радіти ще зарано, бо ризик спаду світової економіки ще не минув. На цьому наголошує головний економіст Королівського банку Шотландії Юнко Нішіока.

«Гадаю, що вчорашня реакція ринку була тимчасовою, бо ринок бачить у перспективі ризик глобальної рецесії. Економіку підтримують монетарними засобами у провідних країнах, але в реальності світова економіка вже занурюється у глобальний спад», – зауважує Нішіока.

Аналітик попереджає, що рішення Центробанку США про утримання низьких ставок призведе до здешевлення курсу долара і подорожчання курсу інших валют по відношенню до долара. А це небезпечно – може призвести до втрати конкурентоспроможності з боку інших країн.

Матеріал підготували: Марія Щур і Ron Synovitz
  • Зображення 16x9

    Марія Щур

    В ефірі Радіо Свобода, як Марія Щур, із 1995 року. Кореспондент, ведуча, автор програми «Європа на зв’язку». Випускниця КДУ за фахом іноземна філологія та Центрально-Європейського університету в Празі, економіст. Стажувалася в Reuters і Financial Times у Лондоні, Франкфурті та Брюсселі. Вела тренінги для регіональних журналістів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG