Доступність посилання

ТОП новини

У Дніпропетровську вийшли на захист Тимошенко


Безстрокова акція протесту проти арешту Тимошенко, Дніпропетровськ, 11 серпня 2011 року
Безстрокова акція протесту проти арешту Тимошенко, Дніпропетровськ, 11 серпня 2011 року

Дніпропетровськ – На батьківщині Юлії Тимошенко у четвер стартувала безстрокова акція протесту проти її арешту. Прихильники опозиції розгорнули намети у центрі міста. Також вони мають намір влаштувати піший похід до Києва.

На центральній площі Дніпропетровська місцева «Батьківщина» розгорнула містечко із двох десятків наметів. У кожному – імпровізована приймальня котрогось із депутатів-«батьківщинців». Представники народних обранців роздають агітаційну літературу і збирають підписи проти арешту Юлії Тимошенко.

Учасник акції Ігор Пашковський запевняє: жодна людина не прийшла працювати в намет за гроші.

«Мої предки – дідусь і бабуся – були розстріляні у 1937-му. Я не хочу, щоб історія повторилась знову. Я зараз бачу в Україні послідовників сталінської диктатури, я все це боляче сприймаю. Ми не хочемо жити в тоталітарному суспільстві, де до нас не дослухаються, де нас не поважають», – сказав Радіо Свобода Ігор Пашковський.

Обіцяють похід на Київ

Акція представників опозиції офіційно заявлена і буде тривати цілодобово, аж поки влада не дослухається, кажуть партійці. Біля наметового містечка чергують правоохоронці. Однак голова міської організації ВО «Батьківщина» Максим Курячий не виключає, що щодо учасників можуть організувати провокації.

«Ми вжили всіх заходів для захисту, щоб протистояти провокаціям. Ми розуміємо, що вони можуть бути. Але сподіваємось, що тут, у Дніпропетровську, вистачить розуму в головах, щоб цього не сталось. Ми у будь-якому разі готові. Будемо у рамках закону робити заслони», – сказав у коментарі для Радіо Свобода Максим Курячий.

У наметовому містечку охочі підтримати лідера опозиції також записуються на участь у пішому поході на Київ. Початок маршу запланували на 18 серпня. Передбачається, що цього дня на центральній площі Дніпропетровська проведуть мирне зібрання громадян до 20-річчя незалежності України, воно і має дати старт пішій ході.

За словами представників «Батьківщини», їхній похід на Київ буде нагадувати марш шахтарів 1993 року. Дніпропетровець Павло Медвідь каже, що обов’язково долучиться до виступу.

«Ми вважаємо цей метод протесту наочним, оскільки зараз у нас немає можливості виступити ані на радіо, ані на телебаченні, тому це буде наочно, – переконаний він. – Люди матимуть можливість приєднатись до нас. Труднощів не боїмося: у нас достатньо членів партії, які зможуть нас забезпечити їжею і прикрити від сонечка. І дух у нас такий, бойовий».

Регіонали не заважатимуть?

Водночас в обласній організації Партії регіонів заявили, що не розуміють причин для масових протестів.

«Лідер «Батьківщини» обвинувачується за декількома статтями абсолютно обґрунтовано, але, за партійною етикою, будь-яка фракція, будь-яка організація має право висловлювати незгоду. Ми не бачимо в цьому нічого неприродного, але, з іншого боку, не можемо зрозуміти мотиви, чому в подібних формах представники партії «Батьківщини» шукають, як вони вважають, справедливості», – сказав Радіо Свобода депутат облради від Партії регіонів Павло Безуглий.

Дніпропетровські «регіонали» пообіцяли: своїх прибічників на противагу опозиції виводити на вулицю не будуть.
  • Зображення 16x9

    Юлія Рацибарська

    Журналістка-фрілансерка. Працюю кореспонденткою Радіо Свобода в Дніпрі з 2006 року. Народилась на Дніпропетровщині. Закінчила факультет систем і засобів масової комунікації Дніпровського національного університету – магістр журналістики. Писала для місцевих та загальноукраїнських газет і журналів, працювала новинкаркою та дикторкою на радіо, кореспонденткою та редакторкою сайту в інформагенції. Пишу, фотографую, надихаюсь історіями людей.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG