Доступність посилання

ТОП новини

Адвокат матері Гонгадзе: процес закритий, щоб Пукач не сказав чогось «зайвого»


Олексій Пукач
Олексій Пукач

Київ – У четвер Печерський райсуд Києва продовжив розгляд кримінальної справи щодо вбивства журналіста Георгія Гонгадзе. На лаві підсудних колишній начальник департаменту зовнішньої розвідки Міністерства внутрішніх справ Олексій Пукач. Засідання відбувалось у закритому режимі. Адвокати потерпілої сторони припускають, що таким чином намагаються уникнути розголошення «небажаної» інформації.

Справу генерала Пукача розглядали у переповненому Печерському районному суді столиці. Представникам преси не дозволили бути присутніми на засіданні. Журналістам навіть не захотіли повідомити про те, в якій судовій залі Печерського суду розглядатимуть цю справу, хоча при вході у приміщення суду обшукували всіх.

За словами адвоката матері Георгія Гонгадзе Андрія Федура, у справі на даному етапі немає ніякої державної таємниці, тому проводити судові засіданні «за зачиненими дверима» немає сенсу.

«У нас і процес закритий, на мій погляд, лише з тої причини, щоб Пукач не сказав чогось зайвого і це почули, зокрема, журналісти. Там є звичайні кримінально-карні діяння, які скоєні певними особами», – зауважив Андрій Федур.

Суд відмовився перевести Пукача до звичайного СІЗО

Печерський районний суд відхилив низку клопотань адвокатів потерпілої сторони. Зокрема, суд відмовився перевести Пукача до звичайного СІЗО. Зараз же Пукача утримують у так званому СІЗО СБУ, який юридично навіть не повинен існувати, запевняє Федур.

«Це для мене є дуже негативним сигналом. Це, очевидно, може призвести до різних негативних правових наслідків у цій кримінальній справі. Зокрема, наприклад, термін його (Пукача – ред.) перебування під вартою в разі призначення покарання, оскільки це не може бути врахованим, бо він тримався невідомо де… Мабуть, я дозволю собі зробити припущення, що це пов’язано з тим, щоб дотримувати якихось домовленостей, які є із підсудним Пукачем», – сказав адвокат Федур.

Захист просить викликати на наступне засідання дружину Гонгадзе

Адвокат Мирослави Гонгадзе Валентина Теличенко також вважає, що низка судових рішень щодо клопотань потерпілої сторони є незаконними. Тому адвокат заявила клопотання про те, щоб на наступне судове засідання викликали її клієнтку для участі в судовому процесі за обвинуваченням Пукача у вбивстві її чоловіка.

«Я не можу взяти на себе відповідальність брати участь у такому судовому процесі, який має чіткі ознаки незаконності на кожному своєму етапі, адже за таких обставин належно захищати інтереси Гонгадзе я не можу», – сказала Теличенко.

З огляду на необхідність порадитися зі вдовою Гонгадзе Валентина Теличенко на вечірнє засідання не з’явилася.

Судове засідання перенесли на 11 серпня.

Попереднього разу засідання у справі колишнього генерала Пукача переносили у зв’язку з тим, що один із потерпілих у справі – журналіст Олексій Подольський – не отримав доступу до державної таємниці, що необхідно. За твердженням правоохоронців, матеріали кримінальної справи містять засекречені томи.

Раніше досудове слідство встановило, що «обвинувачуваний Олексій Пукач, будучи посадовою особою і виконуючи вказівки тодішнього міністра внутрішніх справ Юрія Кравченка й інших посадових осіб, у 2000 році перевищив службові повноваження стосовно Подольського й Гонгадзе і 17 вересня 2000 року скоїв убивство останнього».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG