Доступність посилання

ТОП новини

Генпрокуратура таки вирішила з’ясувати: «Кучмо, де Гонгадзе?»


Київ – Проти колишнього Президента Леоніда Кучми порушено кримінальну справу у зв’язку із підозрою в причетності до вбивства журналіста Георгія Гонгадзе та в причетності до незаконних дій проти журналіста Олексія Подольського. Про це у вівторок на прес-конференції заявив перший заступник Генпрокурора Ренат Кузьмін. За його словами, звинувачення екс-главі держави ще не висунуті, проте йому обмежили виїзд за межі України. Між тим, обізнані зі справою правники та експерти не виключають, що Леонід Кучма може бути виправданий.

Заступник Генпрокурора Ренат Кузьмін підтвердив, що 21 березня проти Леоніда Кучми порушили кримінальну справу.

«Дійсно, відносно Леоніда Даниловича Кучми порушено кримінальну справу. Він підозрюється у перевищенні влади, дачі незаконного розпорядження посадовим особам Міністерства внутрішніх справ, які призвели в подальшому до вбивства журналіста», – заявив він.

Заступник Генпрокурора Ренат Кузьмін
За словами Рената Кузьміна, в перебігу розслідування основної справи про вбивство журналіста зібрано достатньо даних, які свідчать про причетність Леоніда Кучми до вбивства Георгія Гонгадзе та до незаконних дій відносно журналіста Олексія Подольського. В 2000 році Олексія Подольського жорстоко побили, а Георгія Гонгадзе – викрали та вбили працівники міліції, якими, як з’ясувало слідство, керував генерал Олексій Пукач.

Литвин висловив здивування щодо «невиїзного» Кучми

Перший заступник Генпрокурора також підтвердив, що Леонідові Кучмі обмежено виїзд за межі України, а відповідна інформація доведена до керівництва Державної прикордонної служби.

Уперше звинувачення в причетності до вбивства журналіста проти Леоніда Кучми були висунені ще в 2000 році, коли оприлюднили записи, зроблені в кабінеті глави держави тодішнім його охоронцем майором Миколою Мельниченком. Досі статус цих записів був невивчений через проблеми з експертизою, проте тепер, за словами Рената Кузьміна, «плівки Мельниченка» визнані доказом у справі.

«Плівки визнані речовим доказом по справі, вони фігурують у справі Пукача і в цій справі (щодо Кучми – ред.). Що стосується Володимира Литвина, то у рамках кримінальної справи будуть перевірені всі версії, повторюю – всі версії», – зазначив Ренат Кузьмін.

Спікер Володимир Литвин, який на момент вбивства журналіста був головою Адміністрації Президента, є ще одним фігурантом касетного скандалу. Литвин назвав неочікуваним рішення про порушення кримінальної справи проти Леоніда Кучми, зазначивши, що сам не відчуває у зв’язку із цим тиску.

Екс-Президент або його екс-охоронець має сидіти – Жир

Адвокат родини Гонгадзе Валентина Теличенко вважає порушення кримінальної справи проти екс-Президента закономірним. За її словами, «цю справу мали б порушити одразу після того, як влітку 2008 року затримали Пукача і він почав давати покази, назвавши Кучму та інших високопосадовців». Адвокат також сумнівається, що зроблені колишнім президентським охоронцем записи можуть бути доказом у справі. На переконання Валентини Теличенко, стверджувати це передчасно.

Колишній голова парламентської слідчої комісії зі з’ясування обставин вбивства Георгія Гонгадзе Олександр Жир зазначає, що понад 10 років довкола «касетного скандалу» та вбивства журналіста існувала ненормальна ситуація.

«Хтось має сісти в тюрму: або власник кабінету, або той, хто підслуховував розмови, які в ньому відбувалися. До сьогоднішнього дня як один, так і другий – на свободі», – каже він.

Олександр Жир висловив переконання, що порушення справи проти Леоніда Кучми має насамперед політичні причини, а не є результатом роботи слідства.

Справа проти Кучми – «аргумент» для Тимошенко і Литвина

Колишній речник голови СБУ, а нині редактор інтернет-видання ОРД Станіслав Речинський також вважає, що порушення справи проти Леоніда Кучми має насамперед політичні причини.

«Це хороший хід для того, щоб показати: у нас перед законом усі рівні. І якщо ми порушуємо кримінальну справу проти Кучми, то маємо всі підстави переслідувати Тимошенко, а крім того, назавжди перетворюємо Литвина у залежну та нервову істоту», – зазначив Станіслав Речинський.

Усі опитані Радіо Свобода експерти не виключають, що результатом розслідування може стати те, що провини Леоніда Кучми не знайдуть, або не доведуть. А відтак він буде реабілітований.

Сам Леонід Кучма минулого року заявляв, що за касетним скандалом та зникненням журналіста стояли іноземні спецслужби.
  • Зображення 16x9

    Дмитро Шурхало

    Співпрацюю з Радіо Свобода, був кореcпондентом і редактором (2008–2017), зараз веду програму «Історична Свобода». Спеціалізуюсь на політиці та історії. Народився в 1976 році у Сумах. Закінчив факультет журналістики Львівського університету імені Івана Франка. Працював у газетах «Пост-Поступ», «Київські відомості», «Вечірні вісті», журналі «Власть дєнєг». Автор книжок «Українська якбитологія», «Міфи Другої світової війни» та «Скоропадський, Маннергейм, Врангель: кавалеристи-державники».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG