Доступність посилання

ТОП новини

Німеччина вшановує 50 років створення Берлінського муру


Німеччина в суботу вшановує 50 років від початку зведення Берлінського муру в тодішній соціалістичній Східній Німеччині, який на 28 років розділив Берлін.

Мер Берліна Клаус Воверайт заявив на вшануванні цих роковин, що об’єднана Німеччина не має забувати про той мур.

За його словами, німці мають спільну відповідальність берегти живою пам’ять про ті події й передавати її прийдешнім поколінням як нагадування про необхідність захищати свободу і демократію, домогтися, щоб така несправедливість більше не повторилася.

В урочистих заходах узяли участь і президент Німеччини Крістіян Вульфф та канцлер Анґела Меркель, яка сама виросла у Східній Німеччині.

Вшанування почалося ще з ночі в каплиці на колишній «смузі смерті» біля муру, де понад сім годин читали спогади про загиблих при спробі втекти на Захід.

Стіну, яка оточила Західний Берлін і відрізала його від навколишньої НДР, почали будувати вранці 13 серпня 1961 року. Тоді східнонімецькі війська перекрили лінію кордону, заблокували вулиці й припинили сполучення міської залізниці й метро між Східним і Західним Берліном і звели перші, ще з колючого дроту, ділянки. Невдовзі стіна стала бетонною, її оточили додаткові загорожі й «смуга смерті», в якій прикордонники стріляли по охочих перебратися на Захід. Нині відомо принаймні про 136 убитих під час втечі. Мур врешті відкрили 9 листопада 1989 року, а по тому майже повністю знесли. Нині залишилося лише кілька невеликих ділянок як нагадування про ті часи.
XS
SM
MD
LG