Доступність посилання

ТОП новини

Працівників прокуратури Польщі, що видали дані білоруського опозиціонера, звільнили


На прес-конференції у Варшаві у вівторок генпрокурор Польщі Анджей Серемет заявив, що співробітники, відповідальні за передачу Мінську даних про рахунки білоруського правозахисника Алеся Беляцького, звільнені з посад. Про це з Варшави повідомляє кореспондент Радіо Свобода.

За словами генерального прокурора Польщі, за невиконання його розпоряджень звільнені керівник департаменту міжнародного співробітництва Генпрокуратури Кшиштоф Каршніцкий і його заступник.

Відтепер всі запити білоруської сторони будуть узгоджуватися з МЗС Польщі. Генпрокурор висловив сподівання, що такий крок не дозволить повторення ситуації, в якій опинилась Польща.

Відразу ж після того, як наприкінці минулого тижня стало відомо про те, що польська прокуратура направила офіційному Мінську інформацію про рахунки Алеся Бєляцького, Серемет розпорядився провести внутрішнє розслідування, щоб з’ясувати як це могло трапитися. А Радослав Сікорський, голова польського МЗС, від імені польської держави попросив у білоруських опозиціонерів вибачення за непростиму помилку, допущену прокуратурою. Сікорський обіцяв подвоїти старання Польщі, що спрямовані на зміцнення демократії у Білорусі.

Раніше стало відомо, що таку саму інформацію про банківські рахунки Алеся Беляцького видала владі Білорусі в рамках правової допомоги й Литва. На підставі цих даних опозиціонера, який очолює правозахисний центр «Весна», арештували за звинуваченням у несплаті податків із прибутків, які нібито надійшли на його рахунки за кордоном. Беляцький користувався своїми приватними рахунками для отримання від закордонних спонсорів коштів на діяльність цього правозахисного центру, який не є зареєстрованим і не має власного рахунку.
XS
SM
MD
LG