Доступність посилання

ТОП новини

Форум українців: за збереження ідентичності відповідальна держава


Основна відповідальність за збереження української національно-культурної ідентичності світового українства, у тому числі її материкової частини, лежить на українській державі, мовиться в підсумковій заяві V Всесвітнього форуму українців, ухваленій за результатами дискусій.

Форум, який у неділю закінчив роботу в Києві, звернувся до найвищого керівництва України з вимогами «негайно припинити політику деукраїнізації, що її здійснюють Міністерство освіти та інші установи, які нехтують Конституцією, законодавчо ініціювати наповнення реальними повноваженнями Закону про статус закордонного українця, включно з можливістю бути обраним до Верховної Ради України», повідомляє кореспондентка Радіо Свобода.

Делегати Форуму запропонували спільно з українцями «материкової» України налагодити контроль над державними органами в Україні, які зобов’язані забезпечити дотримання законодавства щодо вживання в Україні державної мови та розширення українського інформаційного простору, мови і культури.

Форум розпочав роботу в п’ятницю. Його учасники, понад 300 делегатів і гостей із різних країн, розглянули питання, пов’язані з налагодженням співпраці та координації між закордонними українськими організаціями та органами державної влади і громадськістю України, та висловили свої пропозиції до чинної влади у державі.
XS
SM
MD
LG