Доступність посилання

ТОП новини

США «розчаровані» вироками американським туристам в Ірані


Державний секретар США Гілларі Клінтон заявила в неділю, що «глибоко розчарована» восьмирічними вироками, які винесли в Ірані двом американцям за «незаконний перетин кордону» і «шпигунство».

Раніше в неділю в Ірані головний прокурор Тегерана Аббас Джафарі Долатабаді підтвердив, що Шейн Бауер і Джош Фаттал, затримані на кордоні з Іраком понад два роки тому, були засуджені до трьох років ув’язнення за першим зі звинувачень і ще до п’яти за другим кожен. За його словами, вони мають 20 днів на оскарження.

Справа третьої громадянки США Сейри Шоурд, затриманої разом із ними, але по тому відпущеної під заставу, далі лишається відкритою.

Трьох громадян США, Шейна Бауера, Джоша Фаттала і Сейру Шоурд, затримали в Ірані наприкінці липня 2009 року неподалік кордону з Іраком і звинуватили в незаконному перетині кордону, а потім і в шпигунстві на користь Сполучених Штатів. Дівчину відтак через стан здоров’я звільнили минулого року з-під варти під заставу на суму в 500 тисяч доларів, і вона повернулася до США, де дала знати, що не має наміру повертатися до Ірану на суд.

Американці заявляють, що потрапили до Ірану помилково, подорожуючи як туристи горами сусіднього Іраку. Влада США також заявляла, що звинувачення їх у шпигунстві безпідставні.
XS
SM
MD
LG