Доступність посилання

ТОП новини

Українським політикам на початку 90-х вистачило мудрості, вони не піддалися на провокації – посол Грузії


Київ – Ґріґол Катамадзе, Надзвичайний і Повноважний Посол Грузії в Україні, вперше ступив на українську землю ще 32 роки тому. Від 2000 року він очолює посольство Грузії в Україні. В інтерв’ю Радіо Свобода Ґріґол Катамадзе поділився спогадами про події 20-річної давності, коли розпадався СРСР.

Посол Грузії в Україні: про події 20-річної давності
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:06:52 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

– Де Ви були під час розпаду СССР? Як оцінювали ті події тоді і зараз?

– На момент розпаду СССР я був у Грузії. Я згадую, скільки було тоді проблем. Відбувалось багато мітингів. За кілька років до розпаду СССР, починаючи з 1985 року, якщо не говорити про радянські часи, громадяни Грузії вийшли на вулиці для того, щоб привести Грузію до незалежності. Це була боротьба. Вона була і в радянські часи. І я пам’ятаю великий мітинг на проспекті Руставелі, коли тодішній лідер Грузії Звіад Ґамсахурдія вийшов до народу і оголосив: «Нас визнала найбільша країна в Європі». Така пауза стояла. Тисячі людей на мітингу чекали, що ж скаже Ґамсахурдія. І він сказав: «Нас, Грузію, як незалежну країну, визнала Україна». І це історичний факт. Після цього ми почали будувати країну. І за ці роки було багато-багато проблем. Але я пам’ятаю 1991–92 роки, коли, практично не було ніякого зв’язку з зовнішнім світом. Неможливо було навіть приїхати до України.

Я приїхав до України в 1994 році. Це був рік, коли ми почати процес відкриття посольства Грузії в Україні. Але мої враження від України належать 1979 рокові, коли я вперше ступив на цю велику, православну, чудову українську землю. І це як перше кохання.

У Грузії ми дуже хвилювалися, що на початку 1990-х років виникли проблеми у Криму. Я пам’ятаю, що хотів приїхати туди і йти від дому до дому й говорити, щоб не піддавалися на провокації, щоб не відбулося в Україні так, як у Грузії. Я маю на увазі проблеми в Абхазії і Південній Осетії. Слава Богу, що українським політикам вистачило мудрості, стійкості і вони не піддалися на провокації, які були кинуті ззовні.

– Якою є, на Ваш погляд, Україна зараз, на двадцятому році своєї незалежності?

– Я думаю, що за ці 20 років багато чого змінилось в Україні. А головне, що вже прийшло нове покоління. В Україні вже є нове покоління – ровесники незалежності. Вони розуміють, що треба будувати нову європейську країну. І якщо ми згадаємо, якою була Україна на початку 90-х років, коли стала незалежною, і якою є сьогодні, то це велика різниця. Сьогодні, на мій погляд, Україна дуже твердо і спокійно дивиться в майбутнє. І могутніми кроками рухається вперед. Я хотів би побажати в ці ювілейні дні великих успіхів Україні і українському народу. Я впевнений, що не за горами той час, коли Україна займе своє гідне місце в Європі і в Європейському Союзі, як і Грузія.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG