Доступність посилання

ТОП новини

Керівник агентства, що знизило рейтинг США, пішов у відставку


Прага – Минуло менш як три тижні з того часу, як рейтингове агентство Standard & Poor’s знизило кредитний рейтинг США, як його президент компанії пішов у відставку. Керівництво агентства повідомило, що Девена Шарму на посаді президента замінить колишній керівник «Сітібанку» Дуґлас Петерсон. Рішення Standard & Poor’s знизити кредитний рейтинг США спровокувало найбільшу біржову паніку протягом останнього часу. Його різко критикувала адміністрація Барака Обами.

Президент рейтингового агентства Standard & Poor’s Девен Шарма ще чотири місяці залишиться на посаді консультанта, а до кінця року покине фірму. Про це повідомила компанія McGraw-Hill, якій належить рейтингове агентство.

Усунути керівника агентства було вирішено після того, як оголошення Standard & Poor’s про зниження кредитного рейтингу Сполучених Штатів 5 серпня викликало найбільше в історії США падіння цін на акції протягом одного дня. Воно посилило фінансову кризу та спровокувало кількатижневе потрясіння на світових ринках.

Американська влада, включно з президентом США Бараком Обамою, гостро критикувала дії рейтингового агентства. Міністр фінансів США Тімоті Ґайтнер заявив, що агентство припустилося кричущих помилок.

«Гадаю, що Standard & Poor’s припустилося жахливої помилки. Вони показали дивовижний брак знань про основи математики американського бюджету. І я думаю, що вони дійшли цілком хибного висновку», – сказав міністр фінансів.

Рішення змінити рейтинг США з ААА до АА+ рейтингове агентство ухвалило після того, як в американському Конгресі протягом довгого часу не могли домовитися про підвищення ліміту запозичень. Для повернення рейтингу до попереднього, найвищого рівня, на думку агентства, буде потрібний план заходів щодо зменшення дефіциту бюджету, який сягає 4 трильйонів доларів.

Standard & Poors потребує поліпшення іміджу

Джерела британської газети Financial Times, яка першою повідомила про відхід керівника Standard & Poor’s, говорять, що відхід Девена Шарми не пов’язаний ані зі скандальним рішенням агентства, ані з повідомленнями про те, що Standard & Poor’s перевіряє Міністерство юстиції США. Ця перевірка нібито стосується рейтингів, які агентство давало іпотечним цінним паперам іще напередодні фінансової кризи.

Вони також говорять, що пошуки нового голови фірми тривають уже понад півроку.

Очікується, що новий голова агентства, колишній керівник «Сітібанку» Дуґлас Петерсон, якого знають у фінансових колах як професійного банкіра з досвідом керівної роботи, зможе поліпшити стосунки фірми з Вашингтоном.
  • Зображення 16x9

    Марія Щур

    В ефірі Радіо Свобода, як Марія Щур, із 1995 року. Кореспондент, ведуча, автор програми «Європа на зв’язку». Випускниця КДУ за фахом іноземна філологія та Центрально-Європейського університету в Празі, економіст. Стажувалася в Reuters і Financial Times у Лондоні, Франкфурті та Брюсселі. Вела тренінги для регіональних журналістів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG