Доступність посилання

ТОП новини

Місце Сербії на ринку Косова прагнуть зайняти сусіди


Кордон між Сербією і Косовом
Кордон між Сербією і Косовом

Белград – Влада Косова нещодавно закрила кордон із Сербією й зупинила ввезення товарів із Сербії. Більшість країн регіону намагаються використати, так би мовити, порожнє місце на ринку.

Голова Господарської палати Сербії Мілош Буґарин стверджує, що найбільші сербські імпортери від 20 липня, коли косовська влада практично перекрила ввезення товарів із Сербії, втратили 13 мільйонів доларів.

Сербія ще 2008 року тимчасово зупинила імпорт із Косова, оскільки не визнає печатки косовської митної служби. Сербські компанії тим часом вільно ввозили товари до Косова через два пропускні пункти на півночі, контрольовані місцевими сербами.

Формально йшлося про товари для косовських сербів. Однак кількість продукції значно перевищувала потреби сербської громади.

Пояснення дуже просте: більшість товарів продавали албанцям до центрального Косова. Оскільки на них не платили мито та ПДВ, ці товари були дешевшими. По суті, йшлося про контрабанду, на якій заробляли і сербські, й албанські косовські бізнесмени.

Через це уряд Косова в липні запровадив контроль над цими двома пунктами. На знак протесту серби один з них підпалили, інший заблокували.

Наразі імпорт майже повністю зупинений, за винятком малих кількостей товарів, які нелегально перевозять гірськими шляхами.

Закриття пропускних пунктів поки що не викликало нестачу товарів у Косові, оскільки в торговців були запаси. А тим часом вони звернулися до виробників у сусідніх країнах, які охоче запропонували свої товари.

Хорватія береться за косовський ринок і дратує Сербію

Цього тижня в Приштині перебувала прем’єр-міністр Хорватії Ядранка Косор. У складі державної делегації були керівники 45 хорватських компаній. В ході візиту було підписано кілька угод про співробітництво.

Косор, між іншим, сказала, що Хорватія «готова сприяти відновленню діалогу між Приштиною й Белградом». Вона додала: «Запевняю вас, що в Хорватії можете мати найбільшого друга в південно-східній Європі. Так буде і в майбутньому».

На цю заяву не дуже дипломатично відреагував міністр закордонних справ Сербії Вук Єремич. Він сказав: «Кому є найбільшим другом Ядранка Косор, тому не потрібні вороги».

Сербського міністра, на думку оглядачів, роздратувала не так заява голови хорватського уряду, як наїзд хорватських компаній на косовський ринок. Адже Хорватія могла б найближчим часом постачати до Косова 60 відсотків тих товарів, які досі ввозили із Сербії.

До Косова імпортують продовольчі товари, від муки до цукру, олії та консервів, будівельні матеріали, ліки, текстильні вироби тощо. Минулого року сербська сторона вивезла до Косова товарів на суму 500 мільйонів євро, в першій половині цього року – на 200 мільйонів.

Тому не диво, що поряд з хорватськими свої товари косовським імпортерам пропонують компанії з Македонії, Чорногорії та Болгарії. В них є все, що і в Сербії, а є й політична перевага: всі вони визнають Косово як незалежну державу.
  • Зображення 16x9

    Михайло Рамач

    Михайло Рамач (16.08.1951 – 13.05.2023). За освітою історик. Журналіст, поет, перекладач та сценарист. Автор семи поетичних книжок, пʼяти книг есе про колишню Югославію й нинішню Сербію. Був головним редактором трьох сербських щоденних газет. Співпрацював з Радіо Свобода з 1998 року. В сербських ЗМІ від початку 1990-х років друкував матеріали про Україну.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG