Доступність посилання

ТОП новини

Міжнародні сили закрили прикордонні пункти на півночі Косова


Солдати міжнародних сил KFOR на прикордонному пункті Яринє, 29 липня 2011 року
Солдати міжнародних сил KFOR на прикордонному пункті Яринє, 29 липня 2011 року

Белград – Рада безпеки Організації Об’єднаних Націй минулої ночі обговорила ситуацію на сербсько-косовському кордоні та закликала Белград і Приштину продовжити діалог про врегулювання суперечливих питань. Тим часом міжнародні сили перебрали контроль на двох прикордонних пунктах, де раніше цього тижня сталися інциденти.

Сесія Ради безпеки ООН пройшла за зачиненими дверима. Через це сербський міністр закордонних справ Вук Єремич не мав можливості висловити позицію Белграда щодо останніх подій.

У сесії взяв участь представник Міжнародної адміністрації ООН у Косові, і члени Ради безпеки вважали, що інформація, яку він подав, достатня для з’ясування ситуації.

Міністр Єремич висловив незадоволення таким ставленням Ради до Сербії. «Нам дуже важко зрозуміти, чому наша пропозиція зустріла такий опір. Всі сторони зацікавленні у вирішенні цього питання. Ви можете погоджуватися або не погоджуватися з тим, що каже Сербія, але ви повинні принаймні дати нам можливість бути почутими. Нам у такій можливості відмовили», – сказав Єремич.

Напруженість у Косові зростає

Незважаючи на заклик Ради безпеки, у Косові зростає напруженість. Міжнародні сили KFOR уранці взяли під контроль прикордонні пункти Яринє та Брняк і оголосили їх забороненою військовою зоною. Їхній командувач, генерал Ергард Вілер, попередив, що в зоні застосують зброю проти всіх, хто не буде дотримуватися заборони.

Упродовж кількох годин для транспорту був відкритий перехід Брняк. Замість сербських поліцейських і митників пасажирів та їхні товари контролювали косовські.

Місцеві серби тим часом поставили барикади на шляхах, які ведуть до кордону. У відповідь міжнародні сили о 16-й годині закрили ці два пункти й фактично відрізали північ Косова від Сербії.

А на півночі серби становлять більшість населення. Брняк та Яринє були, так би мовити, сербською безмитною зоною. Контролювала їх не сербська влада, а місцеві бізнесмени й контрабандисти.

Косовських сербів очолюють екстремісти, які не бажають діалогу – оглядачі

Ситуація ускладнюється з години на годину. Президент Сербії Борис Тадич в інтерв’ю для телевізійного каналу «Б-92» виступив за продовження діалогу між Белградом і Приштиною, сказав, що інциденти на кордоні та підпалення кордонного пункту Яринє спільно спровокували сербські й албанські екстремісти.

Не подаючи доказів, Тадич ствердив, що косовсько-албанські екстремісти мають підтримку посла Сполучених Штатів Америки в Приштині. Така його недипломатична заява здивувала громадян Сербії.

У суботу в Белграді має відбутися надзвичайна сесія сербського парламенту, на якій обговорюватимуть ситуацію на кордоні.

А оглядачі зазначають, що Белград не спроможний впливати на події в Косові, оскільки косовських сербів очолюють екстремісти, які не хочуть чути про діалог.
  • Зображення 16x9

    Михайло Рамач

    Михайло Рамач (16.08.1951 – 13.05.2023). За освітою історик. Журналіст, поет, перекладач та сценарист. Автор семи поетичних книжок, пʼяти книг есе про колишню Югославію й нинішню Сербію. Був головним редактором трьох сербських щоденних газет. Співпрацював з Радіо Свобода з 1998 року. В сербських ЗМІ від початку 1990-х років друкував матеріали про Україну.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG