Доступність посилання

ТОП новини

Російські та американські енергетики освоюватимуть Арктику і Чорне море


Прем'єр-міністр Росії Володимир Путін розмовляє з генеральним директором ExxonMobil Рексом Тіллерсоном
Прем'єр-міністр Росії Володимир Путін розмовляє з генеральним директором ExxonMobil Рексом Тіллерсоном

Прага – Росіяни збираються освоювати арктичний шельф і поклади Чорного моря разом із американцями. Найбільша американська енергетична компанія ExxonMobil домовилася про це з російською державною фірмою «Роснєфть». Водночас росіяни вперше зможуть отримати доступ до покладів нафти у Сполучених Штатах. Ця угода відразу ж викликала суперечливу реакцію.

Американські і російські нафтовики підписали договір про стратегічне співробітництво у вівторок у Сочі, де їхню домовленість схвалив прем’єр Росії. Володимир Путін очікує, що розмір інвестицій може сягнути півмільярда доларів, якщо врахувати капіталовкладення в інфраструктуру.

«Мені дуже приємно, що компанія «Роснєфть» і один зі світових лідерів на цьому ринку ExxonMobil домовилися про спільну роботу», – заявив Володимир Путін.

У планах геологорозвідувальні роботи в Західному Сибіру, на Карському і Чорному морях. Водночас росіяни зможуть працювати разом із американцями у Мексиканській затоці і Техасі. Не виключено, що для цього ще буде потрібна додаткова згода американської влади.

Росіяни та американці будуть освоювати ті самі поклади, на які сподівалася британська компанія ВP до того, як її плани зірвалися. Сьогодні офіси BP у Москві ще й обшукали в рамках судового позову частини акціонерів. Британська компанія називає обшуки незаконними і спробою тиску.

Аналітики не певні, що американським інвесторам усміхнеться краща доля. Наталя Орлова, головний економіст «Альфа-банку» у Москві, наголошує, що йдеться про довгостроковий проект.

«Попередня угода з BP була не дуже успішною. «Роснєфть» шукала нового партнера, який допоможе реалізувати її глобальні амбіції. Ми ще не знаємо, яким буде це партнерство – для цього потрібен час», – говорить аналітик.

Американська газета «Нью-Йорк Таймс» попереджає американських інвесторів про ризиковане ділове середовище у Росії і про те, що доходи компанії у майбутньому можуть частково залежати від політики, яку визначають у Кремлі.

Без західної допомоги російська нафтова галузь «загасає»

Деякі оглядачі вважають, що угода є наслідком політики «перезавантаження» відносин між Москвою і Вашингтоном. Представник Білого дому в інтерв’ю агенції «Ройтерз» назвав домовленість прикладом розширення економічних зв’язків і взаємовигідної співпраці між США і Росією.

Професор Мічіганського університету Річард Ебелінґ вважає, що російській нафтовій галузі західні партнери нині потрібні більше, ніж вона їм.

«Росіяни шукають партнерів через те, що і свого часу радянська влада. Росія відстає у технологічному розвитку, і не таємниця, що російські нафтові компанії настільки неефективні, що нафтова інфраструктура там згасає», – зауважив Ебелінґ у коментарі Радіо Свобода.

Матеріал підготували: Мар’яна Драч і Tom Balmforth
  • Зображення 16x9

    Мар’яна Драч

    На Радіо Свобода – з 1996 року. Вела різні програми, серед яких «Україна і світ» та «Свобода сьогодні». Вивчала міжнародні відносини в Рузвельтському університеті в Чикаго і державне управління та економіку в Інституті державного управління і місцевого самоврядування (нині Академія) в Києві. Директор Української служби Радіо Свобода з травня 2013 року.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG