Доступність посилання

ТОП новини

Кірєєв вибірково залучає документи до матеріалів справи Тимошенко


Київ – Суддя Печерського райсуду Києва Родіон Кірєєв закінчив зачитувати матеріали справи проти колишньої Прем’єр-міністра Юлії Тимошенко. Підсудна заявила, що даватиме свої свідчення лише після того, як ознайомиться з усіма матеріалами справи. Тимошенко також зазначила, що не даватиме пояснень доти, «доки не зібрані усі матеріали» і доки вона не зможе посилатися на документи аудиту, які перед цим не були долучені судом до матеріалів справи. Натомість, суддя Родіон Кірєєв зазначив, що підсудній декілька разів на різних стадіях процесу давали можливість дати свідчення, але вона «фактично відмовлялася».

Суддя Родіон Кірєєв відмовився залучити як доказ до матеріалів справи проти Юлії Тимошенко аудит діяльності «Нафтогазу», здійснений міжнародною компанією. Перед цим прокуратура не підтримала клопотання захисту про приєднання аудиту до матеріалів справи. На думку захисту, цей документ є якраз «ключовим», оскільки доводить невинуватість Тимошенко.

Суд також відмовився долучати до матеріалів справи повідомлення одного з українських інтернет-видань. У роздруківках наводяться заяви представників російської влади та керівництва «Газпрому» про перебіг українсько-російських переговорів щодо закупівлі газу. Родіон Кірєєв розцінив їх як такі, що не стосуються справи.

«Зазначені в інтернет-роздруківках висловлювання посадових осіб не стосуються суті обвинувачення, відтак підстав для задоволення клопотання про недолучення цих матеріалів немає», – оголосив Кірєєв.

Кірєєв ігнорує докази невинуватості – Тимошенко

У відповідь на це рішення Родіона Кірєєва Юлія Тимошенко нагадала, як суд приєднав до матеріалів справи її дописи у «твіттері».

«Я думаю, що на цьому прикладі дуже добре зрозуміла позиція прокуратури. Всі документи вагомі, змістовні, ті, які чітко говорять про абсурдність цієї кримінальної справи, Генеральна прокуратура заперечує щодо долучення. А навіть роздруківки з мого «твіттера» долучають, не думаю, що це немає ніякого стосунку до цієї справи», – сказала Тимошенко.

Пізніше у залі суду переглядали уривок ток-шоу «Шустер Live», долучений до матеріалів справи як доказ. Під час перегляду епізоду за участю народного депутата від Партії регіонів Інни Богословської, яка бігала по студії за Юлією Тимошенко, Родіон Кірєєв не зміг утриматися від сміху.

Матеріали справи Тимошенко розмножуються по ночах – Сірий

Крім того, захист заявив, що у ніч з вівторка на середу з’явився ще один том матеріалів справи Тимошенко. Адвокати попросили у судді «хоча б півгодини», щоб ознайомитися з новим томом. Кірєєв відмовив захисту, каже адвокат підсудної Микола Сірий.

«Вчора адвокати до 17.45 знайомилися з матеріалами справи. У канцелярії суду був 21 том, але вже зранку на столі у судді лежав 22-й том цієї справи. Ми звернулися до суду з проханням дати нам ознайомитися з цим томом. Суддя нам відмовив», – розповів Сірий.

У свою чергу, представник державного обвинувачення Лілія Фролова пояснила появу нового тому. За її словами, він з’явився внаслідок розгляду клопотань, протоколів і заяв.

Наприкінці засідання у середу суддя Кірєєв учотирнадцяте відмовився звільняти Юлію Тимошенко з-під варти.

Розгляд справи має продовжитися зранку у четвер, 1 вересня.
  • Зображення 16x9

    Дмитро Баркар

    У журналістиці з 1995 року. Працював регіональним кореспондентом BBC-Україна. З 2008 року – парламентський кореспондент радіо Ера-FM. З 2010 року –  на Радіо Свобода (кореспондент, редактор та ведучий програм). Основна тематика: політичні події та аналіз.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG