Доступність посилання

ТОП новини

Росія дає гроші на «віртуальну школу» в Україні


Київ – Унікальний освітній програмно-технічний комплекс відкрили до Дня знань в одній із київських російськомовних шкіл. Профінансував проект «Сбербанк Росії». У планах організаторів проекту «Віртуальна школа» – створення всеукраїнської освітньої мережі, до якої з часом зможе долучитися і Російська Федерація. Дмитро Табачник до школи, як обіцяли, не прибув.

Учні київської школи №25 із російською мовою викладання відтепер будуть писати на інтерактивних дошках і складати тести за допомогою спеціальних пультів. Це пробний етап проекту «Віртуальна школа», який розробляли вчені обох країн за кошт «Сбербанку Росії».

Унікальність презентованого проекту в об’єднанні всіх ресурсів в єдину систему, розповідає Владислав Бурангулов, методист Інституту новітніх технологій в освіті. Ця установа спільно з російським дослідницьким центром і займалася створенням «Віртуальної школи». Працювати із новим обладнанням учні почнуть із першого класу, зазначає Бурангулов.

«З першого класу будуть універсальні інтерактивні кабінети, – розповідає він. – А лабораторне обладнання встановлене лише у трьох кабінетах – фізики, хімії та біології».

Хто платить, той обирає навчальну програму?

Проект – надзвичайно амбіційний і перспективний, хоча й доволі дорогий, зауважує посол Російської Федерації Михайло Зурабов. За його словами, зараз ідеться про з’ясування необхідної кількості (і відповідно – вартості) обладнання і програмного забезпечення, після чого організатори проекту мають намір почати об’єднувати окремі школи в єдину міжнародну мережу. Зміни у навчальному процесі, однак, торкнуться не тільки методів викладання, а й змісту навчального матеріалу, зазначає посол.

«Ми плануємо витратити півроку або й рік на те, щоб уточнити так званий контент, навчальні методики і можливість використання технічних засобів, – говорить Михайло Зурабов. – І всі досягнення, отримані тут, ми маємо намір активно використовувати також і в російському навчальному процесі».

«Віртуальна школа» – один із багатьох проектів із інтернетизації українських шкіл, що реалізуються на сьогодні, говорить Олег Єресько, директор департаменту загальної середньої та дошкільної освіти профільного міністерства. Що ж до змін у змісті навчання, то тут про радикальні іноземні впливи не йдеться: спільні начальні програми з окремих предметів українці розробляють, зокрема, з поляками, британцями та німцями, розповів Олег Єресько Радіо Свобода.

«Те, що викладається, повинно відповідати державному стандарту, який затверджується українським урядом. А те, що окремі уроки можуть проходити за схожими програмами (зокрема, йдеться про природничо-математичні дисципліни) – це цілком реально. Існує дуже багато таких систем і, безперечно, ми намагатимемось потім замкнути це в єдиному потужному навчальному інтерактивному контенті».

Напередодні анонсували, що на відкритті «Віртуальної школи» буде присутній український міністр освіти і науки, молоді і спорту Дмитро Табачник. Як повідомили Радіо Свобода у міністерстві, очільник Міносвіти поїхав до Вінниччини на відкриття школи.
  • Зображення 16x9

    Анастасія Москвичова

    Із Радіо Свобода – з 2011 року, з 2013-го до 2020-го – як штатна мультиплатформна журналістка. Спеціалізуюся на соціальній тематиці. Створювала і вела радіопрограму «Право на дію» про права людини та громадський активізм (у 2016–2018 роках), що виходила на «Ера FM».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG