Доступність посилання

ТОП новини

Російський військовий корабель не зміг пройти українським каналом?


Великий десантний корабель «Азов», Сімферополь
Великий десантний корабель «Азов», Сімферополь

Сімферополь – Центр регулювання руху суден у Керчі не пропустив через Керч-Єнікальський канал, який належить Україні, військовий корабель Чорноморського флоту Росії. Про це Радіо Свобода повідомив представник російського військового командування у Севастополі. За даними російських військових, українська портова влада вимагала від корабля кошти для оплати лоцманського супроводу.

У прес-центрі Чорноморського флоту Росії повідомили, що командир великого десантного корабля «Азов» відхилив вимогу взяти лоцмана та оплатити його послуги, і повів судно через більш мілку Темрюкську протоку, яка належить Росії.

Військовий корабель ішов в Азовське море до російського порту Азов, де цими вихідними відзначається День міста. За словами співрозмовника Радіо Свобода, прес-секретаря командувача Чорноморського флоту Росії, капітана 1 рангу Вячеслава Трухачова, до кінця дня судно прийде до місця призначення.

Він також сказав, що вимоги української сторони – безпрецедентні. «Це, по суті справи, прецедент. Загалом до військових кораблів такі вимоги не висуваються. Наприклад, якщо проходити протоки Босфор чи Дарданелли, то військовий корабель це робить без лоцмана і без відповідних всіх цих речей», – сказав В’ячеслав Трухачов.

За його словами, командування Чорноморського флоту Росії поінформувало про цей інцидент відповідні російські структури.

Портовики таки провели російський корабель каналом?

Офіційно в Керченському морському порту і в Центрі регулювання руху суден ці повідомлення не коментують. Разом з тим, київська газета «Комерсант-Україна» з посиланням на поінформоване джерело в Керченському порту повідомила, що на проходження військового корабля Чорноморського флоту були неправильно оформлені документи.

За даними цього джерела, командування Чорноморського флоту Росії заздалегідь не повідомило українську сторону про плановане проходження корабля, тому «близько трьох годин йшли узгодження», після чого «Азов» отримав погодження на прохід і лоцмана, який провів його Керч-Єнікальським каналом.

Попри те, що флотський речник В’ячеслав Трухачов наполягає, що корабель таки пішов не українською, а російською частиною Керченської протоки, він усе ж визнав, що військові могли не поінформувати портовиків про свої наміри за добу, як цього вимагають правила.

Водночас, керівник севастопольського аналітичного центру «Номос» Сергій Кулик припустив, що Росія в перебігу газового протистояння використовує цей інцидент в інформаційній війні проти України.

«Сам факт інформаційної війни важко заперечувати. Така війна ведеться, набуваючи останнім часом більш різкого і масованішого характеру. Цей конкретний інцидент з проходом російського корабля Керченською протокою, скоріш за все, – незапланований випадок, який Росія спробує використати у цій інформаційній війні», – вважає севастопольський аналітик.
  • Зображення 16x9

    Володимир Притула

    Кримський журналіст. Співпрацюю з Радіо Свобода з 1990 року. Керівник проєкту Радіо Свобода «Крим.Реалії» з березня 2014 року. В грудні 2014-го був змушений покинути півострів. Заслужений журналіст України.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG