Доступність посилання

ТОП новини

У Львові хочуть упорядкувати місця, важливі для єврейського народу


Львів – У Львові визначені три переможці міжнародного конкурсу на найкращі проекти щодо впорядкування трьох місць, пов’язаних із трагічною історією єврейського народу. На цьому конкурсі, що відбувся у Львові наприкінці минулого року, свої роботи на розгляд журі подали 70 архітекторів із 14 країн світу. Самі ж переможці конкурсу восени приїдуть у Львів, щоб узяти участь у громадських слуханнях. Міська влада тим часом запевняє, що рештки зруйнованих за війни єврейських святинь не зачіпають, і спростовує недавню публікацію з такою заявою в британській пресі.

Кілька років триває задум, щоб у Львові впорядкувати місця, пам’ятні для єврейського народу, щоб вшанувати пам’ять львівських євреїв, загиблих у роки Другої cвітової війни. За різними даними істориків, зі 130 тисяч євреїв у Львові окупацію пережили 800 осіб. У місті є десятки трагічних місць, але під час конкурсу обрали три найважливіші.

Мова йде про спорудження меморіалу на площі синагог, на якій до німецької окупації були Велика міська синагога, синагога «Золота Роза», Дім навчання. Це був центр релігійного та культурного життя львівських євреїв.

Другим пам’ятним місцем є старий єврейський цвинтар, який нині занедбаний. Кладовище було знищене у роки війни. На ньому хочуть збудувати меморіальний парк «Дім вічності».

Трагічною і скропленою слізьми та кров’ю є й територія колишнього Янівського концтабору, відомого як «долина смерті». Тут у час німецької окупації вбивали євреїв.

«Площу синагог», за рішенням журі, облаштовуватимуть за проектом групи архітекторів із Німеччини, «Дім вічності» спорудять за ідеєю ізраїльських фахівців, а територію колишнього Янівського концтабору найкраще зуміли відчути американські архітектори.

Коштів мало, та їх сподіваються знайти

Наразі для реалізації трьох проектів немає грошей. Мерія сподівається на різні джерела фінансування, як з боку Європи, так і з місцевого бюджету, пожертви, зазначила начальник управління охорони історичного середовища Львівської міськради Лілія Онищенко.

«Однією з умов конкурсу було те, щоб проект можна було реалізувати бодай за рік-два, щоб він не був надто складним у виконанні. Ми хочемо впорядкувати цей простір міста», каже вона.

У жовтні у Львів приїде один із переможців конкурсу і спілкуватиметься з представниками єврейської громади, влади, істориками, громадськими активістами. Суттєві зауваження будуть враховані творчим колективом, наголосила Лілія Онищенко.

Тим часом мер Львова Андрій Садовий у своїй заяві запевнив світову громаду, що фрагменти синагоги «Золота Роза», знищеної німецькими окупантами у 1941 році, увійдуть у меморіал площ синагог і на цьому місці ніякого будівництва не буде.

Таким чином мерія спростовує нещодавню публікацію в британській газеті The Guardian, у якій автор написав, що залишки синагоги були зруйновані нині бульдозерами під час будівництва готелю.
  • Зображення 16x9

    Галина Терещук

    В ефірі Радіо Свобода – з 2000 року. Закінчила факультет журналістики Львівського національного університету імені Франка. Маю досвід роботи на телебаченні і в газеті.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG