Доступність посилання

ТОП новини

На радіоактивний берилій з України у Празі не чекають (європейська преса)


Прага – Що криється за поширеною з України інформацією про те, що небезпечний вантаж зі вмістом берилію – всього понад 100 контейнерів – прямує до Чехії, де має бути укладений у спеціальних сховищах токсичних відходів? Нині це одна з головних тем чеських ЗМІ, які звертають увагу: у Празі компетентні органи цей факт заперечують. Брюссельський EUobserver.com звертається до судового процесу над Юлією Тимошенко, а польські журналісти звернули увагу на страйк у Києві ліквідаторів Чорнобильської аварії, які вже понад чверть століття чекають обіцяних пільг.

Про шкідливий для здоров’я людини берилій у Празі нічого не знають – це головний висновок, про який сьогодні повідомляють чеські газети. Низка журналістів звернулась за інформацією до уряду, зокрема, до фахівців із Міністерства навколишнього середовища, пише празьке інтернет-видання iDNES.cz. Якщо б ішлося про ввезення відходів із обсягом берилію до Чехії, то відповідні органи, які займаються перевезенням таких вантажів через державний кордон, поставили б міністерство до відома. Однак така інформація не надходила, повідомляє чеське видання. Відомо тільки, що Україна шукала фірму, яка була б готова зайнятись ліквідацією радіоактивних відходів, також спочатку ішлося про Словаччину як цільову країну. Інтернет-видання називає й суму, в перерахунку близько двох мільйонів доларів США, які київська мерія виділила ізраїльській фірмі SIGroup Consort Ltd. для вивезення відходів. Однак чеський уряд дозвіл на ввезення небезпечного вантажу не давав.

Популярна польська Gazeta Wyborcza звернула увагу на страйк ліквідаторів аварії в Чорнобилі. У Києві зібрались люди, «які боролись з катастрофою на атомній електростанції безпосередньо після вибуху», пише щоденник. «Рятуючи реактор, ми рятували Україну, а дістали за це хрест і труну», – цитує польська газета написи на хустках демонстрантів. Учасники протесту – це військовослужбовці 731-го батальйону спеціальної охорони станції, з понад 750 їх сьогодні залишилось живих тільки 100, однак вони і досі, як наголошує видання, не значаться в документах як ліквідатори атомної катастрофи. Замість допомоги вони і далі отримують від української влади тільки папірці.

Бельгійське видання EUobserver.com звертається до останніх подій навколо судового процесу над колишнім прем’єром України Юлією Тимошенко. До кінця процесу залишилось чекати недовго, та за більш як місяць протистояння на ньому наросло, на думку видання, багато брехні й стереотипів. Дехто на Заході побоюється, що Україна може стати надто успішною й приєднатись до європейської спільноти, в цьому сенсі «політична», на думку багатьох, справа Тимошенко може бути використана для того, щоб зруйнувати її «європейську мрію». Тобто, суд може або покласти край політичній кар’єрі Юлії Тимошенко, або спровокувати її тріумфальне повернення до політики. У Кремлі ясно дали зрозуміти, наскільки там задоволені газовими угодами 2009 року. Відтак річ у тому, що в разі, якщо Тимошенко буде визнана винною, в України з’являться всі підстави переглянути умови газового договору, а в Європі може початися нова «газова війна», пише видання.
  • Зображення 16x9

    Оксана Пеленська

    Авторка матеріалів для Української редакції Радіо Свобода впродовж багатьох років. Займаюсь історією української еміграції в міжвоєнній Чехословаччині. Закінчила славістику у Львівському університеті імені Івана Франка (1970 рік, диплом з відзнакою), протягом 1986–1989 років навчалась в аспірантурі Інституту мистецтвознавства, фольклористики та етнології імені Максима Рильського НАН України. У 1992 році – стипендія Гетті Фундації (Getty Foundation, USA). До 1992 року працювала вченим секретарем Львівської національної галереї мистецтв. Протягом 1993–1995 років – керівник канцелярії посольства України в Чеській Республіці.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG