Доступність посилання

ТОП новини

Суд дав два тижні часу: Тимошенко, собі чи Януковичу?


Київ – Юлії Тимошенко та її адвокатам дали два тижні на підготовку до дебатів у справі газових угод. Таке, для багатьох несподіване, рішення ухвалив у понеділок Печерський районний суд Києва. До цього суддя Родіон Кірєєв не давав захисту більше часу, ніж один-два дні. У Генеральній прокуратурі та в самому суді такі зміни пояснити не можуть. Опозиційні політики та експерти вбачають у цьому потребу влади покращити відносини з Євросоюзом та Росією і знайти спосіб розв’язання справи Тимошенко з найменшими втратами для себе.

У понеділок суд розглядав справу Юлії Тимошенко всього 15 хвилин. Планувалося, що цього дня відбудуться дебати, після яких суддя оголосить вирок. Захист колишнього Прем’єр-міністра навіть наводив неофіційну інформацію з Генпрокуратури та Банкової про те, що суд завершиться у період від 12 до 16 вересня.

Суддя Родіон Кірєєв одразу ж поцікавився, чи готові до дебатів захист і обвинувачення. Коли адвокати Тимошенко вкотре заявили, що вони готувалися в умовах катастрофічного браку часу, суддя несподівано врахував їхнє клопотання про додатковий час.І надав два тижні на підготовку до дебатів, оголосивши перерву до 27 вересня.

Суд взяв тайм-аут, бо не встигає з вироком – адвокат

За словами Юрія Сухова, адвоката екс-прем’єра, велику перерву суд оголосив тому, що просто не готовий винести обвинувальний вирок Юлії Тимошенко.

«Це краще для нас, бо ми можемо побачити справи і підготувати свої матеріали. Але є й проблема, що підзахисна ще два тижні буде за ґратами», – зауважив Сухов.

Упродовж процесу над Юлією Тимошенко суддя Кірєєв неодноразово відмовляв захисникам Тимошенко в додатковому часі для підготовки, або надавав набагато менше часу, ніж вони пропонували. Останнього разу, коли вони просили два дні, він оголосив перерву на 19 годин. Тому нинішнє рішення було несподіваним. Більше того, представники Генпрокуратури, які зазвичай протестували проти кожної додаткової доби, яку давали захисту, цього разу не робили ніяких заперечень щодо двотижневої перерви.У Генпрокуратурі цього пояснити не змогли.

Суддя має право оголошувати перерви на свій розсуд, відповів Радіо Свобода речник Генпрокуратури Юрій Бойченко. «Чому опротестовувати? Суддя ухвалив рішення, і ми, як і захист, виконуємо рішення суду. Це ініціатива судді, тим паче, що Тимошенко перед тим просила додатковий час. Телефонуйте до нього, нехай він коментує», – сказав Бойченко.

Українське законодавство не дає судді право коментувати перебіг конкретних справ. Тож ми звернулися до Печерського районного суду за роз’ясненнями, в яких випадках судді можуть змінювати свою позицію щодо надання додаткового часу і як часто це відбувається в судовій практиці. В суді від коментарів відмовилися.

Двотижнева перерва у справі Тимошенко – час, щоб домовитися з ЄС і Росією?

Влада, заявляючи, що виконує кримінально-процесуальний кодекс, надаючи час захистові, насправді поспіхом шукає найбільш вигідного для себе розв’язання справи Тимошенко, заявив Радіо Свобода народний депутат від БЮТ, прем’єр-міністр опозиційного уряду Сергій Соболєв.

«Влада потрапила в класичну ситуацію «скарати не можна помилувати», і не знають, де ставити кому. Цей час використають під час важливих міжнародних самітів для того, щоб якось вийти з цієї ганебної для України ситуації. Іншої причини я не бачу», – зауважив Соболєв.

Напередодні про те, що справа Тимошенко може вплинути на переговори України про зону вільної торгівлі та асоціацію з ЄС, зокрема, колишній президент Польщі Олександр Кваснєвський мав розмову з Віктором Януковичем. А чинний глава польської держави Броніслав Коморовський, який спілкувався з українським главою держави телефоном, заявив журналістам, що отримав запевнення, що справа Тимошенко розв’яжеться позитивно для неї.

Утім, владу змусили відтермінувати вирок не лише через побоювання, що це не сподобається Європі, вважає політолог Михайло Погребинський.

«Перше – це спроба надати Тимошенко час, щоб вона не говорила, що рішення незаконне, через те, що їй не дали готуватися. Друге – це відтермінування рішення, якого ще просто немає. Третє – можливо, за цей час вдасться узгодити питання Асоціації з Європою, зараз тривають важливі переговори щодо цього. Четверте – ці два тижні будуть використовувати, щоб розв’язати газові протиріччя з Росією», – зазначив політолог.

Вирок у справі Тимошенко мають оголосити після 27 вересня. Захист наполягає на поновленні слідства у справі. Тим часом представник Генпрокуратури в суді Лілія Фролова каже, що обвинувачення ще не визначилося, на якому вироку Юлії Тимошенко воно наполягатиме.
  • Зображення 16x9

    Євген Солонина

    На Радіо Свобода працюю журналістом з 2008 року.  Народився 1979 року в місті Мелітополь Запорізької області. Закінчив факультет журналістики Запорізького Національного університету. Як журналіст найбільше цікавлюся економічною, екологічною та соціальною тематикою. На дозвіллі захоплююся садівництвом та альпінізмом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG