Доступність посилання

ТОП новини

Справа Тимошенко vs угода про асоціацію України з ЄС


Юлія Тимошенко на прес-конференції в штаб-квартирі ЄС у Брюсселі, 2008 рік
Юлія Тимошенко на прес-конференції в штаб-квартирі ЄС у Брюсселі, 2008 рік

Київ – Євросоюз та Україна потребують якнайтіснішої співпраці, і цьому допоможе підписання угоди про асоціацію. Але перспектива підписання угоди залежить від вирішення справи з арештом Юлії Тимошенко та інших українських опозиціонерів, переконаний президент Європейської народної партії, один із найвпливовіших політиків у ЄС Вілфрід Мартенс. У ці дні він перебуває в Києві, де зустрічається з керівниками України, представниками опозиції та громадськості. Відвідати ж колишнього Прем’єр-міністра, лідера партії «Батьківщина» Юлію Тимошенко у слідчому ізоляторі Мартенсові не дозволили.

Під час зустрічей із Президентом Януковичем та урядовцями України Вілфрід Мартенс наголошував: Україна має дотримуватись фундаментальних цінностей та принципів ЄС, у першу чергу верховенства права та захисту прав людини.

На зустрічі зі ЗМІ в четвер керівник Європейської народної партії наголосив, що ув’язнення лідерів української опозиції – це кричущий випадок порушення прав людини, акт політичної помсти.

«Для мене очевидно, що політично вмотивований суд проти Тимошенко, переслідування нинішніх опозиціонерів – свідчення того, що чинна влада в Україні не дотримується демократичних цінностей ЄС. Я говорив про це Президентові Януковичу і членам Кабінету Міністрів. Мою думку підтримує більшість західних політиків та керівництва Євросоюзу. Підписання угоди про асоціацію між Україною та ЄС неможливе, доки Тимошенко та інші опозиціонери не будуть звільнені і допущені до участі у виборах», – зазначив президент ЄНП.

Вілфрід Мартенс висловив занепокоєння станом здоров’я Юлії Тимошенко та інших ув’язнених опозиціонерів і заявив, що готовий звернутись до Асоціації лікарів Бельгії, які могли б надати необхідну медичну допомогу українським політв’язням.

Партія регіонів: окремі заяви політиків ЄС іноді схожі на шантаж

Тим часом народний депутат, член фракції Партії регіонів Вадим Колесніченко заявив, що критичні висловлювання лідера Європейської народної партії та інших європарламентарів на адресу української влади можна розцінювати як «політичний тиск» на Україну.

«Ці так звані «політичні меседжі» – безумовно, форма втручання та маніпуляцій у першу чергу громадської думки в Україні, а по-друге, це спроба створити тиск на керівництво держави. Особливо що при цьому нагадується, що асоційованого «членства» Україні не побачити, якщо Україна не зробить це і те. Але нагадаю, що ці вимоги не є вимогами усього Європарламенту», – наголосив депутат у розмові з Радіо Свобода.

За словами Колесніченка, позицію «друзів БЮТ» можна зрозуміти, адже ідеться про підтримку «братньої партії» – «Батьківщина» є спостерігачем у ЄНП. Але це не повинно стосуватись усієї України, оскільки чинна українська влада робить усе від неї залежне, щоб євроінтеграція держави наповнилась реальним змістом і мала реальний результат, наголосив представник Партії регіонів.

Водночас у Європі здебільшого поділяють точку зору Вілфріда Мартенса. Так, відомий польський аналітик Ґжеґож Ґромадський вважає рішення Європарламенту перенести розгляд «українського питання» на листопад необхідністю надати час Президентові Януковичу, щоб вирішити справу Тимошенко.

За словами експерта, чинній владі в Україні час припинити переслідування своїх опонентів і здійснювати реформи в інтересах усього українського народу.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG