Доступність посилання

ТОП новини

Карні справи проти опозиції нашкодили асоціації з ЄС?


Київ – Українська судова система деградує, в багатьох аспектах повертаючись до радянських стандартів судочинства. Про це свідчить перебіг справ проти представників опозиції, заявили в середу адвокати Юлії Тимошенко, Юрія Луценка та інших колишніх урядовців. Між тим представники провладної парламентської більшості вказують на те, що в проблемах судової системи винна передусім попередня влада, яка відмовлялася реформувати цю сферу. Тим часом провідні політики Європейського Союзу говорять, що саме недосконалість судової системи в Україні може стати головною перешкодою для асоціації з ЄС та приєднання до зони вільної торгівлі.

Українські адвокати не мають рівних можливостей зі стороною обвинувачення, суд обмежує їм можливості знайомитися зі справами та збирати докази. Інколи їх не допускають до клієнта і навіть б’ють, заявили в середу на спільній прес-конференції адвокати Юлії Тимошенко та інших колишніх урядовців, проти яких нині тривають судові процеси.

Ще одною ознакою деградації судочинства адвокати називають те, що опозиціонерів кидають за ґрати на беззаконних підставах і не звільняють у випадках, коли це передбачає закон.

Таку ситуацію пояснює адвокат, який захищає опозиційних політиків, зокрема екс-міністра внутрішніх справ Юрія Луценка, Ігор Фомін. «Понад рік судова система використовується для досягнення цілей, які не мають нічого спільного із правосуддям. Можливість використовувати закон стороною захисту зведений до мінімуму. Окрім того, закон як інститут уже нічого не важить у суді. Після того, як суд у 2004 році не пустив команду Януковича до влади, були зроблені висновки. Створена система впливу влади на суддів – через можливість їхнього призначення, звільнення тощо. І відбуваються неймовірні речі: як-от моє право ознайомитися зі справою стає підставою для арешту мого підзахисного», – так адвокат прокоментував ситуацію, коли суд узяв під варту Юрія Луценка за те, що сторона захисту, на думку судді, зловживала своїм правом знайомитися зі справою.

Ще однією ознакою деградації судової системи адвокати називають неможливість захистити право підсудних на здоров’я та медичну допомогу, зокрема, колишніх керівника Мінборони Валерія Іващенка, міністра внутрішніх справ Юрія Луценка та голови уряду Юлії Тимошенко, здоров’я яких, за словами захисників, зараз погіршилося.

У вадах судочинства винна колишня влада – Олійник

Українська судова система не досконала і має безліч проблем, це визнає і депутат-регіонал, член комітету з питань правосуддя у Верховній Раді Володимир Олійник. Але, за його словами, до такої ситуації спричинилася саме бездіяльність попередньої владної команди, багато з представників якої нині самі перебувають під судом.

«Ми повинні звернутися і до нинішньої влади, і до попередньої. Чому будували й передавали найкращі приміщення податковій та іншим установам, а суди, як гілка влади залишилися в найгірших умовах?! Поки не дійшло до обвинувачення колишнього Прем’єр-міністра, ніхто проблеми не підіймав. У нас у законодавстві все було гаразд! Там, де я був, я завжди вимагав: проводьте реформи! Я підтримував усі команди, які проводили реформи судової системи», – переконує депутат-регіонал.

Водночас Володимир Олійник наголошує, що суддя Родіон Кірєєв, який розглядає справу Тимошенко, діє в межах закону та своїх повноважень.

Європейських політиків занепокоїли негативні тенденції українського суду

Проблеми в українському судочинстві нині відчули на собі й провідні європейські політики. Зокрема президент найвпливовішої в ЄС Європейської народної партії Вілфрід Мартенс, який хотів у середу зустрітися з Юлією Тимошенко в Лук’янівському СІЗО. Суддя Родіон Кірєєв відмовив йому нібито через те, що той недостатньо аргументував своє прохання. Після цього інциденту Вілфрід Мартенс зустрівся з Президентом України Віктором Януковичем, і головною темою зустрічі був перебіг справ Тимошенко та інших опозиційних політиків.

Інший європейський політик, депутат Європарламенту від групи «Європейські консерватори і реформісти» Ришард Леґутко у середу під час виступу в Брюсселі наголосив, що угода про асоціацію буде підписана, якщо Україна зважить на рекомендації ЄС і забезпечить подолання негативних тенденцій в українському судочинстві.

Занепокоєність такими тенденціями, які виявляються в судових процесах над представниками опозиції, висловив цього дня і президент Парламентської асамблеї ОБСЄ Петрос Ефтіміу. Він говорив про це під час зустрічі з Головою Верховної Ради України Володимиром Литвином у Києві.

Справи Тимошенко й Луценка як удар по асоціації з ЄС

Чи не найбільшою загрозою переговорам про асоціацію є те, що Україна недостатньо дослухається до таких порад Євросоюзу, вважає колишній посол та заступник міністра закордонних справ Олександр Чалий. Фатальною помилкою він вважає і той факт, що лідера найвпливовішої європейської партії не пустили до Тимошенко.

«Ми програли битву за вплив на європейську політичну еліту. Вони не розглядають уже сьогодні будь-яке рішення у справі Тимошенко і Луценка легітимним. У результаті в нас є серйозна загроза, що в грудні ми завершимо судовий процес і парафуємо угоду про асоціацію», – наголосив Чалий.

Черговий раунд переговорів про асоціацію і зону вільної торгівлі має розпочатися наступного тижня. Низка депутатів Європарламенту висловила думку, що перебіг справи Юлії Тимошенко може негативно вплинути на ці перемови.
  • Зображення 16x9

    Євген Солонина

    На Радіо Свобода працюю журналістом з 2008 року.  Народився 1979 року в місті Мелітополь Запорізької області. Закінчив факультет журналістики Запорізького Національного університету. Як журналіст найбільше цікавлюся економічною, екологічною та соціальною тематикою. На дозвіллі захоплююся садівництвом та альпінізмом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG