Доступність посилання

ТОП новини

Україна має «перезавантажити економічні свободи» (світова преса)


Прага – Західна преса звертає увагу на добрі перспективи вирощування кукурудзи в Україні, але застерігає, що цій країні необхідно «перезавантажити економічні свободи», які відчутно занепали останнім часом. Серед інших тем – прагнення Росії домогтися права на втручання у внутрішні справи країн-членів ОДКБ, проблеми зони євро і законодавства в галузі комп’ютерної безпеки.

Україна потребує «перезавантаження економічних свобод», стверджують аналітики американського Фонду «Спадщина» (The Heritage Foundation) у матеріалі на сайті цієї впливової недержавної організації. Інтеграція України до лав вільних, демократичних і заможних держав має стати важливим чинником американської зовнішньої політики, мовиться у звіті. Відродження економічної свободи в Україні може мати позитивний вплив не тільки на Східну Європу, а й на Росію та інші післярадянські країни, пишуть його автори. Вони звертають увагу, що останнім часом в Україні виникли серйозні перешкоди економічній свободі, коли пов’язані з політиками бізнес-угруповання здобули контрольні пакети державних підприємств через непрозорі приватизаційні оборудки «для своїх», а країна потерпає від розгулу корупції, величезної (до 40 відсотків) тіньової економіки й дедалі глибшої демографічної кризи. Таким чином Україна, як і ще кілька післярадянських країн, поступово опускається до олігархічної системи державного капіталізму, а брак політичної волі до вільного ринку і послідовно погані економічні рішення можуть зірвати шанси України успішно інтегруватися в європейську і світову економіку, мовиться в статті. Її автори радять США і ЄС створити цілісний підхід до України на тривалу перспективу, який визнавав би її стратегічну роль між Західною Європою та Євразією. Українська ж влада має продовжити реформи, подолати корупцію, розвинути фахову і незалежну судову систему, зміцнити захист прав власності, децентралізувати урядові функції й залучати прямі зовнішні інвестиції тощо.

Експорт кукурудзи з України посилить її постачання на світовий ринок і полегшить становище на ньому, пише європейське видання американського щоденника The Wall Street Journal. У Сполучених Штатах, найбільшому в світі експортері кукурудзи, цього року очікується неврожай, натомість Україна, за прогнозами, протягом наступного року подвоїть свій експорт і стане третім у світі експортером після США й Бразилії, вперше за сім років обійшовши Аргентину. Після минулорічної руйнівної посухи в Україні цього року там прогнозують рекордний урожай: українські фермери відвели більше площ під кукурудзу, засіяли насіння кращої якості, щоб скористатися з високих цін на кукурудзу, а ще врожаєві посприяла добра літня погода. Експерти сподіваються, що це зростання експорту з України стане стійким.

Росія пропонує затвердити право на втручання через Організацію Договору про колективну безпеку, пише відомий політолог Владімір Сокор на сторінках проекту «Євразійський щоденний оглядач» (Eurasia Daily Monitor) американської недержавної організації The Jamestown Foundation. Генеральний секретар Організації Договору про колективну безпеку Микола Бордюжа пропонує реорганізувати її так, щоб її можна було використати як інструмент для втручання Росії в разі можливих внутрішніх заворушень в інших її членах: Білорусі, Вірменії, Казахстані, Киргизстані, Таджикистані й Узбекистані. Цей план реорганізації – внутрішній російський продукт, а не результат колективної ініціативи країн-членів, пише дослідник. Таким чином російські політики й військові хочуть відвернути можливість потрясінь і змін режимів на зразок «арабських революцій» у регіоні, який ОДКБ називає своєю «зоною відповідальності», тобто фактично в сфері впливу Росії. Таке втручання могло б мати форму не тільки посередництва чи інших політичних кроків, а й дислокації «миротворців». Москва нині хоче, щоб країни-члени надали цій організації мандат на таке втручання, до того ж наперед.

Британський діловий щоденник The Financial Times критикує «гарячі голови» в Німеччині, які, як мовиться в статті відомого економіста Джефрі Сакса, близькі до того, щоб своїми діями зруйнувати спільну європейську валюту євро. Йдеться про реакцію в Німеччині на тяжке фінансове становище в Греції: деякі короткозорі німецькі політики твердять, що Німеччина може виграти, якщо Греція буде змушена до дефолту чи й до виходу з зони євро. На думку автора, ніщо не може бути далі від правди і Німеччина нині ризикує зруйнувати власний добробут і добробут усієї Європи, якщо далі ігноруватиме, наскільки взаємозалежні всі європейські економіки.

І знову The Wall Street Journal у своєму європейському виданні розглядає чергову ініціативу американських законодавців вкотре розширити обсяг старого закону про комп’ютерне шахрайство, цього разу додавши до переліку кримінальних злочинів «перевищення дозволеного доступу» до комп’ютерних систем, хоча саме це поняття юридично чітко не визначене. Автор статті, професор права Орін Керр, колишній федеральний прокурор, наводить приклад: якщо, скажімо, Демократична партія США створить сайт і оголосить, що республіканцям заборонено його відвідувати, то кожен республіканець, який зазирне на такий сайт, стане злочинцем. Автор пише, що вже й за нині чинної версії цього закону, за якої «перевищення дозволеного доступу» вже є правопорушенням, хоч і не кримінальним, це цілком реально: одна компанія оголосила, що конкуренти не мають права переглядати її сайт, а потім подала в суд на конкурента, який його таки відвідав. Судять, наприклад, і тих, хто всупереч забороні свого керівництва на роботі використовував службові комп’ютери для особистого листування чи перегляду «Фейсбуку». Ба більше: як нагадує юрист, після однієї з недавніх змін до закону він стосується вже не тільки власне комп’ютерів, а й практично всього, що має комп’ютерний мікрочип. Так що, напівжартома застерігає він, майте на увазі: скористаєтеся десь у друзів їхньою кавоваркою, не спитавши дозволу – і скоїте кримінальний злочин федерального значення. Його рекомендація конгресменам – перш ніж посилювати покарання за комп’ютерне шахрайство, треба не розширювати, а, навпаки, звузити сферу застосування відповідного закону.
  • Зображення 16x9

    Сергій Драчук

    Почав співпрацю з Радіо Свобода з самого початку 1990-х, із 1992-го – постійно, спершу в Києві, з 1995-го – в штаб-квартирі в Празі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG