Доступність посилання

ТОП новини

Косовська поліція і митники зайняли конфліктні пункти на кордоні з Сербією


Люди стоять поряд з барикадами на прикордонному пункті Брняк, Косово, 16 вересня 2011 року
Люди стоять поряд з барикадами на прикордонному пункті Брняк, Косово, 16 вересня 2011 року

Белград – Рада безпеки ООН минулої ночі обговорювала напружену ситуацію в Косові. А вранці у п’ятницю на двох пропускних пунктах між Сербією й Косовом були розташовані працівники косовської поліції й митної служби. Таким чином косовські серби фактично відрізані від Сербії.

Прем’єр-міністр Косова Хашим Тачі на сесії уряду Косова заявив: «Сьогодні вранці розпочався процес застосування оперативного плану. Працівники косовської митної служби та поліція, разом із EULEX та KFOR, контролюють прикордонні пункти». EULEX – це Місія Євросоюзу з верховенства права в Косові, а KFOR (КейФОР) – міжнародні миротворчі сили під командуванням НАТО.

Прикордонні пункти Брняк та Яринє до липня контролювали косовські серби. Через них вони імпортували з Сербії продовольчі та інші товари. Наприкінці липня, після спроби косовської поліції зайняти прикордонну зону, серби підпалили один пункт, інший заблокували. Та вранці 16 вересня косовським органам вдалося запровадити контроль над цими пунктами.

У відповідь, серби поставили барикади на шляхах, які ведуть із Косова до Сербії. А з сербського боку до кордону прибула група депутатів, членів ультранаціоналістичної Радикальної партії. В Косові перебуває й сербський патріарх Іриней. Ситуація напружена як на косовському, так і на сербському боці.

Белград закликає косовців ухилятися від інцидентів

Косовські серби від ранку проводять протестні збори в багатьох містечках та селищах. Інцидентів досі не було.

Учасник протесту в Косовській Митровиці розповів: «Атмосфера більше аніж жахлива. Вона напружена, переповнена психозу, страху й непевності. Ми почуваємося так, як почуваємося, й ми залишимося тут. Думаю, що ми, серби, схожі до Фенікса та що ми піднімемося з попелу, якщо буде потрібно».

Сербський міністр закордонних справ Вук Єремич минулої ночі на сесії Ради безпеки ООН заявив, що Белград готовий продовжити діалог із урядом Косова.

А державний секретар в Міністерстві у справах Косова Олівер Іванович заявив у п’ятницю: «Упевнений, що сербська армія не буде вживати жодних заходів. Адже це не було б узгоджене з нашою генеральною політикою щодо Косова. Очікую, однак, що КейФОР буде виконувати свою повинність так, як належиться, та що це зменшить потребу інших заходів».

Отож, офіційний Белград прагне уникнути інцидентів. Однак, більшість косовських сербів перебуває під впливом ультранаціоналістичної опозиції. Вони не визнають косовську державу й не хочуть ні чути про будь-який контакт із владою в Приштині. Всі вони озброєні, більшість чоловіків пройшла військові навчання.

На півночі Косова, так само на півдні Сербії, ситуація залишається вкрай напруженою. Серби перебувають на своїх барикадах, а прикордонні пункти Брняк та Яринє, оточені колючими дротами, бережуть міжнародні сили. А що принесе ранок суботи – невідомо.
  • Зображення 16x9

    Михайло Рамач

    Михайло Рамач (16.08.1951 – 13.05.2023). За освітою історик. Журналіст, поет, перекладач та сценарист. Автор семи поетичних книжок, пʼяти книг есе про колишню Югославію й нинішню Сербію. Був головним редактором трьох сербських щоденних газет. Співпрацював з Радіо Свобода з 1998 року. В сербських ЗМІ від початку 1990-х років друкував матеріали про Україну.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG