Доступність посилання

ТОП новини

Рада безпеки ООН закликала Белград і Приштину продовжити діалог


Сербський міністр закордонних справ Вук Єремич
Сербський міністр закордонних справ Вук Єремич

Белград – Рада безпеки ООН обговорювала у вівторок щоквартальний звіт про ситуацію в Косові. Сербська влада розчарована, оскільки Рада не ухвалила проекту заяви, яку підготувала Росія і якою засуджуються дії косовського уряду.

Фарід Заріф, виконувач обов’язків голови міжнародної адміністрації в Приштині, у звіті зазначив, що становище на півночі Косова після низки інцидентів на двох пропускних пунктах залишається напруженим і непередбачуваним. Позитивним він назвав факт, що інциденти не поширилися на інші області Косова.

Більшість учасників виступили за продовження діалогу між Белградом й Приштиною. Міністр закордонних справ Косова Енвер Ходжай стверджував, що Сербія через дванадцять років повинна сприйняти реальність і розформувати паралельні органи влади на півночі Косова. За його словами, серби на півночі є заручниками групи злочинців.

Сербський міністр закордонних справ Вук Єремич багато говорив про насильство албанців над сербами і, зокрема, про особисту причетність косовського прем’єра Хашима Тачі до вбивства 450 осіб. Єремич згадав і справу викрадених сербів. Якраз кілька днів тому Місія ЄС з верховенства права в Косові (EULEX Kosovo) призначила прокурора, який розслідуватиме справу торгівлі органами викрадених і ліквідованих сербів.

«Незважаючи на те, що спеціальна команда EULEX могла б зробити вагомий внесок, незаперечним є факт, що ця місія Євросоюзу з верховенства права в Косові не має ані мандату, ані часової та територіальної юрисдикції для проведення всеосяжного розслідування. Ця команда не матиме можливості співпрацювати з усіма країнами», – сказав міністр Єремич.

Нова дипломатична поразка Белграда

Оглядачі в Белграді зазначають, що Сербія зазнала нової дипломатичної поразки. Політолог Предраґ Сімич каже, що «Приштина здобула сильнішу позицію напередодні чергового раунду переговорів з Белградом у Брюсселі».

Сербські урядовці та ЗМІ не часто згадують про те, що в парламенті й уряді Косова є і серби, оскільки йдеться про тих сербів, котрі не проводять політику Белграда. Чимало сербів здивувалося, коли незалежна газета «Данас» надрукувала інтерв’ю зі Слободаном Петровичем, заступником прем’єр-міністра Косова. Здивувалися, бо вперше почули, що серб обіймає високу посаду в Приштині.

Петрович виступив за розпуск паралельних сербських органів влади на півночі Косова й зазначив, що «серби на півночі недостатньо інформовані», що «злочинці на півночі Косова сильніші від усіх інституцій». За таких умов, каже Петрович, мала група людей здобуває великі багатства й маніпулює співгромадянами.

Місія ЄС: лідери косовських сербів контролюють контрабанду

Подібні твердження нещодавно можна було прочитати й в одному звіті Місії Євросоюзу в Косові. У ньому були подані конкретні факти щодо контрабанди з Сербії до Косова та з Косова до Сербії, яку повністю контролює група бізнесменів, вони ж одночасно очолюють паралельні сербські органи влади.

Саме у вівторок 30 серпня кілька десятків представників косовських сербів провели нараду в Белграді й направили делегації до президента Бориса Тадича, заступника прем’єр-міністра Івіци Дачича, патріарха Сербської православної церкви Іринея та посла Росії в Белграді Олександра Конузина.

Делегацію косовців прийняв лише патріарх. Інші ухилилися від зустрічі, оскільки у них були «заплановані інші справи».
  • Зображення 16x9

    Михайло Рамач

    Михайло Рамач (16.08.1951 – 13.05.2023). За освітою історик. Журналіст, поет, перекладач та сценарист. Автор семи поетичних книжок, пʼяти книг есе про колишню Югославію й нинішню Сербію. Був головним редактором трьох сербських щоденних газет. Співпрацював з Радіо Свобода з 1998 року. В сербських ЗМІ від початку 1990-х років друкував матеріали про Україну.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG