Доступність посилання

ТОП новини

Суд присяжних підвищить довіру до правосуддя в Україні – Оніщук


Запровадження суду присяжних в Україні сприятиме підвищенню довіри до системи судочинства. Про це в ефірі Радіо Свобода заявив президент Інституту правової політики, колишній міністр юстиції Микола Оніщук, відповідаючи на запитання, як подолати недовіру до судочинства в Україні.

«Необхідно нарешті на законодавчому рівні забезпечити виконання конституційної норми, якою передбачене створення суду присяжних», – сказав він.

Також Микола Оніщук зазначив, що, на його думку, Вища рада юстиції України має складатися з представників суддівського товариства, а не політиків чи представників виконавчої влади, як це є в Україні нині.

«Очевидно, що нам потрібно змінити порядок і систему формування Вищої ради юстиції як надзвичайно важливого органу судового управління. Більшість у складі цього органу мають складати не політики, не представники виконавчої влади, не представники політичних інститутів, а саме представники власне суддівського товариства», – додав Микола Оніщук.

Окрім того, колишній міністр юстиції наголосив, що «надзвичайно важливим є створення в Україні інституту виборних мирових суддів». «Тобто це судді, які мають обиратися громадою, для вирішення суперечок, які виникають між громадянами. Тоді непотрібне було б звернення до державного суду», – сказав він.

Микола Оніщук також заявив, що принципово важливим для повернення довіри до українського правосуддя є підвищення статусу Верховного Суду.

«Зрештою, нам необхідно оновити наше процесуальне законодавство, зокрема кримінально-процесуальне, адже воно є надзвичайно застарілим», – додав колишній міністр юстиції.
XS
SM
MD
LG