Доступність посилання

ТОП новини

Сербії далі болить тема Косова (європейська преса)


Белград – У центральних сербських газетах переважають дві теми: ситуація на кордоні з Косовом та замах на Зорана Джинджича, прем’єр-міністра Сербії, якого вбили вісім років тому. Вбивці засуджені, але досі не встановили, хто замовив убивство. Один із засуджених членів злочинного угруповання, яке, згідно з вироком суду, скоїло замах, заявив адвокатові сім’ї покійного Джинджича, що ліквідацію голови уряду замовив Небойша Чович, який був одним із заступників прем’єра.

Щоденні газети «Політика», «Бліц» та «Данас» на перших сторінках подають заяву Небойші Човича, який називає звинувачення безглуздим. Він був близьким співробітником Зорана Джинджича й одним із організаторів скинення режиму Слободана Мілошевича. Після вбивства Джинджича Чович покинув політику і займається бізнесом. У минулому він не був причетним до будь-яких скандалів. Тому преса обережно ставиться до твердження, що Чович був замовником замаху. Співробітники Джинджича, нагадує преса, в минулому підозрювали, що замах замовили його політичні опоненти, але ані тоді, ані тепер ніхто не подав доказів.

Найстарша сербська газета «Політика» надрукувала великий матеріал про скандал, який скоїв Олександр Конузин, посол Російської Федерації в Сербії. Він на міжнародному форумі в справах безпеки в регіоні кілька разів поставив запитання: «Чи в цьому залі є серби? Чому вони не захищають інтереси Сербії у Косові?». Газета нагадує, що офіційний Белград не буде протестувати проти недипломатичної поведінки Конузина, оскільки й представники інших країн часто критикують окремі заходи або бездіяльність сербського уряду. А газета «Данас» про російського посла пише під коротким заголовком «Скандалмайстер».

А коли йдеться про Косово, газета «Бліц» спростовує повідомлення косовських джерел, згідно з якими президент Сербії Борис Тадич у Нью-Йорку зустрінеться з головою косовського уряду Хашимом Тачі. Газета зазначає, що Тадич візьме участь у сесії Генеральної асамблеї Організації Об’єднаних Націй та проведе чимало зустрічей, але між його співрозмовниками не буде косовських лідерів. Сербія готова продовжити діалог, але наразі не на рівні голів держав або прем’єр-міністрів, уточнює «Бліц».

А приштинська албанськомовна газета «Коха діторе» як основну інформацію подає заяву заступника прем’єр-міністра Косова Мімози Кусарі-Ліла, яка одночасно є міністром торгівлі Косова. Вона стверджує, що у вівторок уперше за 44 місяці сербські митники й прикордонники пропустили до Сербії три вантажівки з косовськими товарами. «Це великий день для косовської економіки», – каже Кусарі-Ліла. За її словами, йдеться про історичну подію, оскільки до Сербії досі не пропускали товари, супроводжувані документами Республіки Косово. У Сербії ж досі не було офіційної інформації щодо цієї події.
  • Зображення 16x9

    Михайло Рамач

    Михайло Рамач (16.08.1951 – 13.05.2023). За освітою історик. Журналіст, поет, перекладач та сценарист. Автор семи поетичних книжок, пʼяти книг есе про колишню Югославію й нинішню Сербію. Був головним редактором трьох сербських щоденних газет. Співпрацював з Радіо Свобода з 1998 року. В сербських ЗМІ від початку 1990-х років друкував матеріали про Україну.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG