Доступність посилання

ТОП новини

Україна зупинила вивезення високозбагаченого урану?


Заготівка високозбагаченого урану
Заготівка високозбагаченого урану
Харків – Президенти України і США під час короткої зустрічі в кулуарах Генеральної асамблеї ООН у вівторок у Нью-Йорку говорили про підготовку до саміту з питань ядерної безпеки, що відбудеться в березні 2012 року в Сеулі. Про це повідомила того ж дня прес-служба Віктора Януковича. Раніше Україна обіцяла Сполученим Штатам до цього саміту вивезти всі запаси високозбагаченого урану. В українській пресі з’явилися дані про те, що цю програму загальмовано. Про це написала цього тижня газета «Сегодня», посилаючись на свої джерела і припускаючи, що ця тема є предметом політичних торгів між Києвом і Вашингтоном. Харківські вчені підтвердили Радіо Свобода інформацію про те, що українсько-американська уранова програма зупинилася. Водночас вони з нетерпінням чекають на появу сучасної дослідницької установки, яку Сполучені Штати обіцяли Україні за відмову від високозбагаченого урану.

У рамках угоди між Білим Домом і Банковою партію високозбагаченого урану вивезли з України в останній день грудня минулого року. За словами Президента, Україна позбулася 106 кілограмів небезпечного палива, хоча раніше повідомляли, що в країні зберігається усього 90 кілограмів такого урану. Не уточнюють цифру і науковці – вони й сьогодні зберігають державну таємницю.

Заступник директора Харківського інституту ядерної фізики Іван Карнаухов пояснює: скільки насправді високозбагаченого урану має Україна, офіційно не скаже ніхто, і навіть Президент. Цифри, які з’являються у ЗМІ, Карнаухов називає «спекуляціми», а слова Віктора Януковича – «непоінформованістю».

Роботи із вивезення палива нині зупинили. Харківський інститут ядерної фізики чекає спеціального розпорядження Кабінету Міністрів. За його дозволом уран минулого року вивезли з Києва, Севастополя і частково з Харкова.

«Це вивозилося з трьох міст, а тепер тільки з Харкова. Документи, запит від Академії наук відправлені у Кабінет міністрів. А коли дозріють? Ну, зрозуміло, хоча б за пару місяців... Інакше буде пожежа, пов’язана з тим, що для того, щоб підготувати матеріали, оформити всі документи, потрібен значний час», – сказав Радіо Свобода Іван Карнаухов.

Скільки високозбагаченого урану залишилося в харківському інституті ядерної фізики, вчені також не кажуть. Між тим агенція Associated Press повідомила, що перед Новим роком із Харкова вивезли 15 кілограмів палива, яке зберігалося там ще з радянських часів. Операцію провели таємно за допомогою співробітників Національної адміністрації з ядерної безпеки США. Спеціальними контейнерами небезпечний метал літаком доправили до Москви. Саме в Росію, як країну походження урану, його і мають повернути весь.

У Харкові чекають дозволів на будівництво «мирного реактора»

Досліди із високозбагаченим ураном МАГАТЕ заборонила шість років тому, каже Іван Карнаухов. Але науковці і не бачать у ньому потреби. Усі дослідження вже давно і успішно проводять зі збагаченням до 20 відсотків. Саме такий уран мають використовувати на новій установці, яку, згідно із домовленістю зі США, в Харкові побудують в обмін на відмову від високозбагаченого урану.

Експерти очікують, що це буде унікальна конструкція. Ігор Боднар, колишній виходець із України, який нині займається ядерними дослідженнями у США, у розмові з Радіо Свобода наголосив: «Це доволі унікальна конструкція буде, якщо не перша, то одна з небагатьох у світі. І це, безумовно, підніме Харків і фізтех на інший ступінь. Це досить потужне джерело нейтронів, яке може використовуватися в різних областях, медицина є одна з них».

За оцінкою експерта, завдяки новій установці Україна зможе розпочати повноцінну боротьбу із онкологічними хворобами. Утім, реалізація такої програми дуже дорога: одиниця обладнання для ядерної медицини, за словами Ігора Боднара, може коштувати десятки мільйонів доларів. Тому, держава, на думку експерта, має підтримати вчених, які виходять з такою ініціативою.

Ігор Боднар – випускник Московського фізико-технічного інституту (МФТІ), який уже 20 років працює в Аргоннській національній лабораторії – найстаршому національному дослідницькому центрі Міністерства енергетики США. До Харкова він приїхав у складі американської делегації для участі у міжнародному семінарі, присвяченому ядерній медицині.

Тим часом будівництво «мирного реактора» у Харкові досі не розпочалося – науковці не коментують можливі політичні причини. Кажуть, що чекають на необхідні дозволи. Сполучені Штати раніше пообіцяли дати на сучасну дослідницьку установку в Харкові 25 мільйонів доларів. За українсько-американською угодою, вона має з’явитися в Україні до 2014 року.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG