Доступність посилання

ТОП новини

Чи буде угода про асоціацію між Україною та ЄС?


Посол Франції в Україні Жак Фор
Посол Франції в Україні Жак Фор

Київ – Посли країн Веймарського трикутника – Польщі, Франції та Німеччини – запевнили, що вже в грудні між Україною та ЄС може бути підписана угода про асоціацію та зону вільної торгівлі. Однак, українські внутрішні проблеми та суперечки можуть завадити підписанню, а згодом і ратифікації угоди, зазначають посли. То ж чи бути угоді між Україною та Європейським Союзом?

Голови дипломатичних місій країн «Веймарського трикутника» в Україні, а саме посол Німеччини Ганс-Юрґен Гаймзет, посол Франції Жак Фор та посол Польщі Хенрик Літвін зустрілись із представниками громадських організацій та незалежними експертами, щоб пролити світло на питання: яка ж доля угоди про асоціацію та зону вільної торгівлі між Україною та Європейським Союзом.

Так, посол Франції в Україні Жак Фор запевнив, що Франція підтримуватиме підписання угод із Україною. «Франція цілком підтримує мету завершити роботу над цими угодами до грудневого саміту, – каже він. – Разом з тим, нас непокоять події в Україні з точки зору дотримання демократичних стандартів. Якщо ситуація з демократією та свободами в Україні буде погіршуватися, то це однозначно вплине на відносини між Україною та ЄС».

Німецькі політики не уявляють підписану угоду і Тимошенко за ґратами

Посол Німеччини в Україні Ганс-Юрґен Гаймзет зазначив, що німецький уряд хоче якомога швидше завершити переговори, однак чимало німецьких політиків не можуть уявити підписану угоду про асоціацію і одночасно Юлію Тимошенко за ґратами.

«Не можу сказати, наскільки висока ймовірність підписання угод, все в руках українського керівництва. Непокоїть процес ратифікації цих угод. Тут роль відіграє і національна думка, і національні парламенти, і Європейський парламент. Відповідно процеси, які відбуваються в Україні, матимуть вплив на ратифікацію угод», – зауважив Ганс-Юрґен Гаймзет.

Польща вестиме проукраїнську політику – Літвін

Найбільш оптимістично щодо розвитку відносин між Україною та Європейським Союзом був налаштований польський посол в Україні Хенрик Літвін. Він запевнив, що Польща вестиме проукраїнську політику в Євросоюзі.

«Роль Польщі тут – бути оптимістом. Наша роль – допомагати Україні вирішувати складні питання. Ми скажемо відкрито про те, що говорять про можливий розвиток подій. Це пов’язане з тим, що ми сусіди України і краще усіх інших розуміємо, яке значення матимуть добрі українсько-польські відносини для усієї Європи», – зазначив Хенрик Літвін.

Прем’єр-міністр Микола Азаров на зустрічі «Ялтинської європейської стратегії» 17 вересня заявив, що основна дискусія між Києвом та Брюсселем зараз полягає у наявності чи відсутності пункту про перспективу членства України в Євросоюзі в угоді про асоціацію. Прем’єр висловив упевненість, що без цього пункту ця угода залишиться декларацією.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG