Доступність посилання

ТОП новини

Захист прав людини: Київ обіцяє перейняти досвід найкращих


Київ – В українській столиці завершила роботу дводенна міжнародна конференція «Роль превенції в заохоченні та захисті прав людини». Під час заходу, організованого у форматі Україна–Рада Європи, обговорювали те, як запобігти порушенням прав людини на національному рівні у різних сферах; особливу увагу учасники форуму приділили системі виконання покарань.

Метою конференції був обмін досвідом правозахисту всіх сорока семи держав, що входять до Ради Європи, а також участь у цих процесах органів місцевого самоврядування. За словами міністра юстиції України Олександра Лавриновича, останній із названих аспектів є новим для України.

«Ми перебуваємо все ж таки на першій стадії утвердження демократії з усіма її атрибутами, елементами, інституціями, які працюють. Можливо, щодо забезпечення правозахисту на місцях якраз у нас є велика перспектива використання досвіду інших країн, які представляли на конференції свої підходи, – зауважує міністр. – Загалом, це корисний обмін думками, усвідомлення реального стану речей для багатьох, хто вперше приїхав в Україну, яким чином у нас вибудувані інститути захисту прав людини».

Звіт міжнародної інспекції оприлюднять тільки з дозволу держави – Буая

Олександр Лавринович зазначає: у фокусі роботи конференції перебував, зокрема, захист прав людини у суді та системі виконання покарань. Нині міністерство юстиції ініціює створення комісій, які інспектуватимуть заклади позбавлення волі і забезпечуватимуть у них контроль громадськості за дотриманням прав людини, говорить він.

Окрім того, за словами міністра, найближчим часом громадськість ознайомлять зі звітом із чергового візиту в Україну Європейського комітету з питань запобігання катуванням.

На сьогодні висновки комітету є конфіденційними і не оприлюднюються без згоди керівництва держави, зауважує голова Генерального директорату Ради Європи з прав людини та правових питань Філіп Буая: «Без дозволу Комітет публікує свій звіт тільки в особливо кричущих випадках правопорушень».

Міжнародна конференція «Роль превенції в заохоченні та захисті прав людини» відбувалась у рамках головування України у Комітеті міністрів Ради Європи. У заході взяли участь міністри юстиції країн-членів Ради Європи, а також представники підрозділів цієї організації, що відповідають за захист прав людини.

Такі конференції, присвячені різним аспектам правозахисту, відбуваються щопівроку. Наступна планується у Великій Британії.
  • Зображення 16x9

    Анастасія Москвичова

    Із Радіо Свобода – з 2011 року, з 2013-го до 2020-го – як штатна мультиплатформна журналістка. Спеціалізуюся на соціальній тематиці. Створювала і вела радіопрограму «Право на дію» про права людини та громадський активізм (у 2016–2018 роках), що виходила на «Ера FM».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG