Доступність посилання

ТОП новини

Росія встановить дипвідносини з Тувалу після визнання грузинських сепаратистів


Росія і тихоокеанська острівна держава Тувалу встановлять дипломатичні відносини, повідомило в неділю Міністерство закордонних справ Росії.

Домовленості про це досягли міністр Сергій Лавров і прем’єр-міністр Тувалу Віллі Телаві під час їхнього перебування на сесії Генеральної асамблеї ООН.

Днями повідомили, що Тувалу визнала «незалежність» самопроголошених сепаратистських регіонів Грузії, Абхазії і Південної Осетії. Таким чином, вона стала загалом п’ятою державою світу, яка пішла на таке визнання, слідом за Росією, її союзниками в Латинській Америції Венесуелою і Нікарагуа, а також іще однією тихоокеанською острівною державою Науру, яка встановила з ними дипломатичні відносини. Залишається неясною ситуація зі ще однією такою ж державою Вануату, де кілька разів лунали протилежні заяви щодо визнання Абхазії і Південної Осетії та відмови від такого визнання.

Тувалу, держава в Тихому океані, що складається з чотирьох островів і п’яти атолів, є третьою найменшою в світі за населенням (близько 10 з половиною тисяч осіб) і четвертою найменшою за площею (26 квадратних кілометрів). Найбільша висота в Тувалу над рівнем моря – 4,5 метри, через що їй загрожує зникнення в разі, якщо рівень світового океану підвищиться через глобальне потеплішання. Головні джерела прибутку країни – міжнародна допомога, продаж прав на свій інтернет-домен .tv, який використовують для сайтів телебачення, ліцензування рибальства, продаж поштових марок і монет та кошти, переслані до країни заробітчанами з Тувалу за кордоном.

Наразі не відомі обставини цього визнання. Раніше повідомляли, зокрема, що Науру, друга найменша за населенням і третя найменша за площею в світі, отримала від Росії фінансову допомогу в 50 мільйонів доларів в обмін на встановлення дипломатичних відносин із Абхазією і Південною Осетією.
XS
SM
MD
LG