Доступність посилання

ТОП новини

У ЄС знову повторили про зв’язок відносин із Києвом зі справою Тимошенко


Чільні діячі Європейського Союзу знову висловили в п’ятницю занепокоєння перебігом справи колишнього Прем’єр-міністра України Юлії Тимошенко і повторили, що європейська інтеграція України пов’язана з дотриманням у державі демократичних норм.

Про це вони говорили на прес-конференції в Варшаві після закінчення в столиці Польщі, яка нині головує в Євросоюзі, саміту учасників ініціативи ЄС «Східне партнерство» щодо зближення з Європейським Союзом шести післярадянських країн.

Прем’єр-міністр Польщі Дональд Туск попередив, що плановане на нинішній рік завершення переговорів про асоціацію ЄС і України залежатиме від дотримання прав людини і демократичних стандартів, особливо в справі Юлії Тимошенко.

За його словами, учасники саміту виклали владі України дуже ясний погляд ЄС, що погане ставлення до опозиції, порушення громадянських стандартів дуже серйозно утруднює втілення українських прагнень і може лягти тінню і на процес завершення переговорів.

Туск додав, що ЄС перебуває в постійному контакті з Президентом України Віктором Януковичем, але також намагається контактувати й із представниками Юлії Тимошенко.

Євросоюз зауважує сигнали доброї волі з боку влади України, але буде спостерігати за розвитком ситуації, додав Туск і заявив, що на саміті «Східного партнерства» «Європа не залишила нікому жодних сумнівів: європейські стандарти – це перш за все дотримання прав людини і громадянина».

Президент Європейської ради Герман Ван Ромпей поінформував, що питання щодо справи Юлії Тимошенко порушували і в перебігу спільної вечері учасників саміту в четвер, і в подальших двосторонніх розмовах.

«Ми висловили наше занепокоєння долею колишнього Прем’єр-міністра України і заявили, що відкидаємо ймовірне вибіркове застосування кримінальної юстиції проти членів попередньої влади», – заявив він.

І президент Європейської комісії Жозе Мануел Баррозу, висловивши задоволення технічним поступом і доброю співпрацею з Україною в процесі підготовки угоду про асоціацію, теж наголосив: «Ми й далі серйозно стурбовані проблемами, що випливають зі становища, в якому перебуває колишня Прем’єр-міністр; ми, власне, хочемо, щоб ця справа була владнана».
XS
SM
MD
LG