Доступність посилання

ТОП новини

Мінімальна пенсія в Україні зросла на 20 гривень. Обіцяють ще…


Київ – Від 1 жовтня в Україні обмежили розмір максимальних пенсій, оскільки набула чинності Пенсійна реформа. Водночас від початку місяця трішечки збільшилися мінімальні пенсії. Проте Президент України Віктор Янукович невдоволений значною різницею в розмірах мінімальної й максимальної пенсій. Вони відрізняються у 10 разів. 30% українців – пенсіонери і більшість з них сьогодні все ще живуть на мінімальну пенсію, яка менша тисячі гривень.

В Україні з 1 жовтня на 20 гривень збільшився мінімальний розмір пенсії. Тепер він становить 784 гривні. Це сталося у зв’язку із черговим підвищенням розміру прожиткового мінімуму, встановленого законом «Про Державний бюджет України на 2011 рік». У зв’язку з цим також буде проведено черговий перерахунок пенсій і надбавок. Особливість нинішнього перерахунку в тому, що не будуть підвищуватися пенсії, які перевищують 7840 гривень. Це максимальний розмір пенсії, відповідно до пенсійної реформи, яка набула чинності в суботу, розповідає Микола Шандер, директор департаменту пенсійного забезпечення Міністерства праці та соціальної політики.

«У законі максимальний розмір пенсій обмежено на рівні 10 прожиткових мінімумів для непрацездатних осіб, тобто сьогодні – це 7840 гривень. І хто буде призначати пенсію з 1 жовтня, більше бути не може. Економічний ефект від закону – 2,5 мільярди гривень. Це на користь не нових, а старих пенсій, які давно не перераховували», – зазначив Микола Шандер.

Водночас 14 тисяч осіб, яким максимальний розмір пенсії призначено до 1 жовтня, пенсії будуть виплачуватися в колишньому розмірі й не будуть індексуватися за новим законом.

«Більшість пенсіонерів в Україні існує на межі виживання»

Сьогодні в Україні 90% пенсіонерів отримують пенсію в межах однієї тисячі гривень, поінформувала Людмила Черенько, начальник відділу досліджень рівня життя Інституту демографії та соціальних досліджень Національної Академії наук. Вона вважає, що більшості пенсіонерів, скоріш за все матеріально допомагають родичі.

«Дійсно, більшість пенсіонерів в Україні існує на межі виживання, оскільки їм вистачає коштів лише на найнеобхідніше. Найбільш гостро ця проблема постає для великих міст із високою вартістю життя. Оскільки рівень пенсії однаковий для всіх регіонів України, то в регіонах з високою вартістю основних товарів пенсіонери, які живуть на мінімальну пенсію, практично мають 1,5-2 рази меншу купівельну спроможність», – сказала Людмила Черенько.

Проте, Людмила Черенько зауважує, що за відносною межею бідності серед пенсіонерів особливо вразливими є так звані «старі пенсіонери» – люди, старші 75 років. Саме ці пенсіонери не мають можливості працювати і заробляти додаткові гроші. А от серед «молодих пенсіонерів», людей до 75 років, які мають можливість отримувати і пенсію, і зарплату, рівень життя навіть вищий, ніж серед працюючих молодих людей.

Українці на пенсії живуть достатньо довго

В Україні пенсіонерів – 13,8 мільйонів, а це – 30% від усього населення. Їх кількість є сталою протягом останнього десятиліття. І, як прогнозує Лідія Ткаченко, провідний науковий співробітник Інституту демографії і соціальних досліджень Національної Академії наук, кількість пенсіонерів приблизно такою і буде залишатися.

«Вона не буде скорочуватися, оскільки у нас, хоча і йде депопуляція, але скорочується саме кількість людей працездатного віку. До 65-літнього віку доживають більше, ніж дві третини чоловіків і понад 85% жінок. І, до того ж, ті люди, що доживають до 60 років, мають попереду 15-30 років життя. Насправді, пенсійний період життя в України – достатньо довгий. Звідки у нас би інакше взялося 30% пенсіонерів, якби люди не доживали до пенсії і жили дуже мало на пенсії? Ті, хто доживають до пенсії, мають усі шанси жити довго. Інша справа, щоб це життя було повноцінне, а не схоже на існування», – говорить Лідія Ткаченко.

«Як прожити довго та якісно»

Перестають любити не від того, що старіють, а старіють від того, що перестають любити, зауважує сімейний лікар Руслан Добровольський. Він дає конкретні поради пенсіонерам, «як прожити довго та якісно».

«Основне – це відношення до життя. І якщо воно залишається активним – людина вже цим продовжує собі вік. Тому психологічне здоров’я завжди стоїть на першому місці. Друге питання – це підтримання здорового способу життя. Помірна фізична активність буде зберігати в тонусі організм. І має бути достатньо різноманітне харчування. Людина літнього віку потребує менше калорій, менше енергії, але ті ж самі необхідні мікроелементи і біологічно-активні речовини повинні надходити в організм в достатній кількості. Тобто потрібно використовувати більше рослинної їжі, яка буде правильно регулювати травлення людини», – каже лікар.

Насправді для того, щоб повноцінно харчуватися і жити в задоволення на пенсії потрібні гроші, а мінімальної пенсії ледь вистачає щоб вижити, вважає економіст, колишній віце-прем’єр-міністр України Володимир Лановий.

«Пенсії не підвищувалися вже більше одного року. За цей час річна інфляція склала близько 12-13%, це офіційно. Пенсіонери, які споживають в основному харчові продукти і витрачають на житлово-комунальні послуги – там інфляція значно більша, близько 25-30%. Отже, пенсіонери дуже серйозно в своєму добробуті в своєму рівні споживання впали. Компенсація, яку зараз пропонують (а ми ще в цьому році матимемо інфляцію додаткову – 5-6% до кінця року) – це, звичайно, не те що недостатньо, це, дійсно, просто кинути мільйони людей на пригнічений рівень життя», – наголосив Володимир Лановий.

До нового року обіцяють 800 гривень мінімальної пенсії

Уже в грудні цього року чиновники обіцяють збільшення пенсії до 800 гривень. Загалом, кажуть фахівці, пенсії мають збільшувати щоквартально на 15-20 гривень, але відбувається це лише, коли є кошти. Сьогодні Пенсійний фонд – дефіцитний і наступного року таким залишиться. Міністр соціальної політики Сергій Тігіпко допускає, що дефіцит Пенсійного фонду в 2011 році може становити 21 мільярдів гривень.

Президент України Віктор Янукович невдоволений значною різницею в розмірах мінімальної й максимальної пенсій, повідомила прес-служби глави держави. Президент вважає, що дуже актуальним питанням залишається збільшення розміру пенсії, однак, на його думку, неможливо постійно фінансувати Пенсійний фонд із бюджетних коштів.

«Частка бюджету на фінансування Пенсійного фонду не може бути необмеженою. Тому ми сьогодні пішли на збільшення власних доходів Пенсійного фонду, далі – створення трирівневої системи пенсійного забезпечення», – сказав Віктор Янукович.

Президент також зазначив, що такий шлях реформування пенсійної системи успішно пройшли багато розвинених країн світу, а пенсійна реформа повинна колись зробити пенсії справедливими.

1 жовтня 2011 року в Україні набула чинності пенсійна реформа. Президент України Віктор Янукович підписав Закон «Про заходи законодавчого забезпечення реформування пенсійної системи». Цим законом, зокрема, розмір максимальної пенсії обмежується на рівні 10 прожиткових мінімумів (7840 гривень); пенсійний вік для жінок підвищений до 60 років, страховий стаж для жінок підвищений до 30 років і для чоловіків – до 35 років. Крім того, закон зменшує з 90% до 80 заробітну плату для нарахування пенсій для державних службовців.
  • Зображення 16x9

    Наталка Коваленко

    Співпрацюю з Радіо Свобода з 2005 року. Магістр Інституту журналістики Київського національного університету ім. Т.Г. Шевченка. Народилася на Полтавщині 1984 року. Кореспондентка та редакторка сайту Радіо Свобода

     

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG