Доступність посилання

ТОП новини

«Про Бабин Яр треба пам’ятати щодня» – головний рабин України


Монумент. Вшанування жертв розстрілів у Бабиному Яру, Київ, 3 жовтня 2011 року
Монумент. Вшанування жертв розстрілів у Бабиному Яру, Київ, 3 жовтня 2011 року

Київ – У понеділок у Києві на офіційному рівні вшанували пам’ять жертв масових розстрілів у часи Другої світової війни, керівники України та Ізраїлю поклали квіти до меморіалу «Бабин Яр». Із українського боку в церемонії взяли участь Президент Віктор Янукович, прем’єр Микола Азаров і спікер парламенту Володимир Литвин, з ізраїльського – віце-прем’єр Авігдор Ліберман. А громадськість цього дня відзначила вже 70-ті роковини трагедії по-своєму: разом із представниками єврейських організацій зі США та ЄС, близько півтисячі людей пройшли до пам’ятного знаку «Мінора», де лідери єврейських організацій заклали камінь на місці майбутнього музею Бабиного Яру.


Пам’ятати про уроки війни потрібно щодня, а не лише у скорботні дати. На жаль, українська влада цього не розуміє, обмежуючи свою участь покладанням квітів до монументу жертвам Бабиного Яру. Таку думку у розмові з Радіо Свобода висловив головний рабин України Яків Дов Блайх.

– Ми помітили, що нині вранці (політики), крім того що поклали квіти, із них був на мітингу біля «Мінори» тільки заступник міністра культури. Якщо ми пам’ятаємо, що було і 5 років тому, чи 10, чи 15 років тому, що вже казати про події 20-річної давнини, коли відзначалось 50-річчя трагедії Бабиного Яру, – тоді була активна участь влади України. Важко сказати, чому зараз все інакше. Мені здається, що влада не розуміє важливості такої події, як 70 років Бабиного Яру. Коли в Україні ми кажемо, що обираємо європейський вибір, то що це означає? В європейських країнах подібного нема, коли представники влади не беруть участь в усіх заходах! Трошки вони сподіваються, як-то кажуть, що єврейські організації все зроблять, а влада може стояти позаду і не брати участь (в організації) так, як треба. Мені здається, не дуже добре було підготовлене сьогоднішнє вшанування, мала б бути більша участь представників влади та уряду, на всіх рівнях.

– Хто фінансував заходи до 70-х роковин Бабиного Яру, чи долучилися до цього єврейські організації?

– П’ять років тому пан В’ячеслав Кантер, президент Європейського єврейського конгресу вклав свої гроші й оплатив заходи. Не уряд оплачував. Це були гроші Європейського єврейського конгресу. І цього разу подібне було: єврейські організації скоординували – так, учора був пречудовий концерт «Народ вічний, народ живий!» у Національному палаці «Україна»! А нині заклали камінь на будівництво музею Бабиного Яру – і теж це за гроші благодійників, за гроші єврейської спільноти, Коломойського чи Рабиновича, та й інші будуть (у цьому проекті) брати участь. Скажемо правду: якщо є демократія та є свободи, має бути громадянське суспільство. Може, уряд, вирішивши, що вже є повноцінна демократія, міркує, що раз так, то ось є неурядові організації, і нехай вони все самі роблять, як треба.

– Чи будуть представлені у майбутньому музеї Бабиного Яру експонати, присвячені іншим народам, чиїх представників розстріляли в цьому місці? Деякі політичні партії і громадські організації розкритикували український уряд через те, що влада домовлялася про вшанування 70-х роковин Бабиного яру лише з єврейськими організаціями.

– У музеї ми розповідатимемо про злочини нацизму-фашизму проти всіх громадян України. А щодо пам’яті, то це вже зовсім інше питання. Тому що у нас – і я це завжди повторюю і ще раз маю повторити – в Україні історія. Або ж те, що стосується вивчення історії, то треба визнати, що не належним чином її вивчають. На превеликий жаль, історія також стала політизована, є різні історії. А треба, щоб незалежно (від політики) історію викладали в усіх школах України. Я маю на увазі саме історію України, те, що стосується (висвітлення) подій ХХ сторіччя, починаючи з Голодомору і далі про події Другої світової війни, те, що було за комуністів. Лише тоді ми можемо оцінки ставити: що було так, а що не так. А те, що зараз шануємо пам’ять тих, хто загинули, то маємо пам’ятати, що фашисти не були тільки проти євреїв. Так, почали з євреїв, але євреями не закінчили.

Але ця історія продовжується, оця історія (з діяннями фашистів), мені здається, 80 відсотків українських школярів не знають, що то було взагалі, що діялось в Україні. Я сьогодні зустрічався з міністром освіти України Дмитром Табачником. І я йому казав: він, як історик сам, несе відповідальність за те, як історія вивчається в усіх школах України. Ми не можемо далі продовжувати життя і сказати, що у нас нема історії, тому що нам соромно, що діялось за комуністів, нам не ясно, що було перед тим, чи що було по тому. Нам усім треба вже – усім, хто живе в Україні – і у першу чергу міністерству освіти вивчати історію! Якщо не будемо вивчати історію, то майбутні покоління подумають, а звідки вони прийшли?

Коли може з’явиться музей Бабиного Яру, наразі не відомо. Єврейська громада оголосила збір коштів.

XS
SM
MD
LG