Доступність посилання

ТОП новини

Українські медіа-експерти розповіли ОБСЄ, що цензура в Україну повернулася


Варшава – У Варшаві триває щорічна конференція Організації з безпеки і співробітництва в Європі, присвячена дотриманню прав людини. Майже тисяча громадських діячів і правозахисників із 56 країн-членів ОБСЄ прибули до столиці Польщі. На варшавському правозахисному форумі виступили й діячі українських неурядових організацій. Експерти з Києва говорили про повернення цензури в українські засоби масової інформації.

Щорічна конференція ОБСЄ – це найбільший форум правозахисників у Європі. Упродовж декількох днів його учасники слухають звіти неурядових організацій про те, як країни-члени ОБСЄ дотримуються фундаментальних принципів демократії.

Цього року особливу увагу присвячено таким питанням, як свобода переміщення осіб, демократичні вибори та права етнічних меншин у Європі. За матеріалами варшавської конференції буде створено план зустрічі Ради міністрів ОБСЄ, що в грудні відбуватиметься у литовському Вільнюсі.

У 2015-му «рубильник» від українських телеканалів опиниться в одних руках?

Група медіа-експертів узяла участь в дискусії «Цензура повертається? Нові загрози для медіа в Україні». Як запевнила учасників форуму Світлана Заліщук із громадського руху «Стоп цензурі!», знак запитання в темі цієї дискусії зайвий. Вона стверджує, що цензура в український медіа-простір уже повернулася й навела низку прикладів.

Катерина Мясникова, виконавчий директор «Незалежної асоціації мовників», проаналізувала процес проведення цифрової реформи українського телепростору. За її словами, переведення українського телебачення на цифровий сигнал здійснюється таким чином, що невдовзі всі українські телеканали залежатимуть від одного оператора. Цей монополіст – це загадкова приватна фірма, зареєстрована на Кіпрі.

«У 2015 році, а це рік президентських виборів, наступних президентських виборів в Україні, все телебачення, ефірне телебачення, опиниться під одним рубильником, тобто одна компанія контролюватиме все телебачення в державі. І саме це нас найбільше непокоїть», – наголосила М’ясникова.

Звертаючись до міжнародних експертів, М’ясникова просила їх звернути увагу на результати нещодавнього конкурсу, проведеного в Україні на отримання ліцензій для надання сигналу в цифровому форматі. Результати цього конкурсу, сказала вона, шокували українських експертів.

«68 діючих регіональних та місцевих компаній не отримали права надавати цифровий сигнал, – розповідає М’ясникова. – Серед них компанії, які в ефірі вже 20, 15, 18 років. У західних областях України, у Львівській, Чернівецькій, Ровенській, Тернопільській – ліцензії не отримала жодна з діючих місцевих та регіональних приватних компаній. Натомість у вісх регіонах ліцензії отримали обласні державні компанії, що йде врозріз із проголошеним курсом на роздержавлення мас-медіа».

Потрібен список олігархів, які чинять тиск на медіа – правозахисник

Занепокоєння з приводу ситуації зі свободою слова в Україні висловив Кріс Бьорнет із організації «Артикль 19». На його думку, одна з головних загроз для українських ЗМІ – «дифамаційний туризм», тобто судові процеси над українськими медіа за межами України. Бьорнет розповів, що саме в такий спосіб українські олігархи намагалися задушити деякі незалежні видання. За його словами, витрати, пов’язані з судовим процесом на Заході, настільки великі, що українські медіа, опинившись у західноєвропейському суді, приречені на банкрутство. Найчастіше, зазначив Бьорнет, олігархи звертаються до судів у Великобританії.

Він розповів учасникам конференції про те, як українські олігархи судилися в Лондоні з українським інтернет-ресурсом «Обозреватель» та газетою «Kyiv Post». Бьорнет запевнив, що міжнародні організації чинять тиск на владу Великобританії, щоб та впровадила зміни до законодавства й поклала край так званому «дифамаційному туризму».

Із цього приводу Кайл Паркер із Гельсинської комісії США запропонував міжнародним неурядовим організаціям укласти список олігархів, які чинять тиск на незалежні медіа й поширити його у світі.

Як сказала в коментарі для Радіо Свобода Катерина М’ясникова, українські медіа-експерти, які взяли участь у варшавському форумі ОБСЄ, очікують на міжнародну реакцію. Вони вважають, що обговорення тривожної ситуації в українських медіа на міжнародному рівні може стати поштовхом до ефективних дискусій в самій Україні.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG