Доступність посилання

ТОП новини

Чи плутають в Україні професійні стандарти і свободу слова?


Київ – Випадок із синоптиком Людмилою Савченко, яка під час прогнозу погоди у прямому ефірі Національного радіо висловила критичні зауваження на адресу чинної влади, став помітною подією в Україні, про яку говорять і за кордоном. Опозиціонер Юлія Тимошенко висловила захоплення «героїзмом» метеоролога. Реакцію керівництва радіокомпанії, яке відмовилося від практики прогнозів погоди у прямому ефірі, називають наступом на свободу слова. Утім, деякі медіа-експерти відзначають, що Людмила Савченко порушила закони жанру.

В українському медійному просторі дедалі частіше трапляються ситуації, коли факти змішуються з оціночними судженнями, а інформування плутають з агітацією. Закони жанру для української журналістики дедалі більше перестають бути законами, вважає журналіст, ведучий програми «Свобода слова» Андрій Куликов.

«Останнім часом мені впадає в око, що порушуються закони жанрів, порушуються стандарти професійні. Я б радше звертав увагу на те, в якому дусі і наскільки повно подаються події саме у програмах новин, там, де має йтися про становище в Україні, а не в прогнозах погоди чи у чомусь подібному», – сказав він.

Цензура – це національна стратегія закривання рота всім і вся – президент НаУКМА

Випадок із синоптиком Людмилою Савченко, яка в прямому ефірі Національного радіо від прогнозу погоди перейшла до критики влади, є показовим у сенсі реакції на державну політику. Водночас навряд чи подальшу відмову від прогнозів у прямому ефірі можна вважати випадком цензури чи наступом на свободу слова, сказав у розмові з Радіо Свобода журналіст, президент Києво-Могилянської академії Сергій Квіт.

«Я розумію цензуру як певну стратегію, щоб не допустити вільних думок у мас-медіа. Я думаю, що забагато цьому питанню уваги. Напівкомічний випадок, характерний випадок, але напівкомічний, все одно. Він не включений, цей випадок, у загальнонаціональну стратегію закривання рота всім і вся», – вважає він.

Утім, саме те, що керівництво Національного радіо відмовилося від прогнозів погоди у прямому ефірі, і можна розцінювати як наступ на свободу слова, заявив Радіо Свобода експерт з медіа-права Тарас Шевченко.

«Не брали б її більше до ефіру, а поставили б когось іншого – це максимум, що адекватно можна було робити в цій ситуації, а змінювати багаторічну практику прямих ефірів тільки заради того, що хтось злякався, що щось скажуть погане про владу – це занадто», – вважає юрист.

Ні про яке звільнення мова не йшла – начальник Гідрометцентру

Багато українських ЗМІ писали навіть про те, що диктора Людмилу Савченко звільнено з роботи. Втім, вона ніколи не працювала диктором, а є начальником відділу метеорологічних прогнозів, і, як повідомив Радіо Свобода начальник Гідрометцентру Микола Кульбіда, звільняти її ніхто не збирався.

«Ні про яке звільнення мова не йшла, у її діях дійсно немає порушення законів чи якихось інших нормативних актів», – запевнив він.

За словами Кульбіди, щодо Людмили Савченко не було застосовано й інших дисциплінарних стягнень.

Сама синоптик пояснює свій вчинок тим, що критичні думки щодо влади в неї виникли, зокрема, після подій 9 травня у Львові. «Якщо в нашій країні є свобода слова, то чому я не могла сказати те, що я думаю», – заявила Людмила Савченко у відеоінтерв’ю сайтові «Телекритика».
  • Зображення 16x9

    Дмитро Баркар

    У журналістиці з 1995 року. Працював регіональним кореспондентом BBC-Україна. З 2008 року – парламентський кореспондент радіо Ера-FM. З 2010 року –  на Радіо Свобода (кореспондент, редактор та ведучий програм). Основна тематика: політичні події та аналіз.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG