Доступність посилання

ТОП новини

Мінагропрод: Прорив на переговорах із ЄС – збільшення квот на експорт


Головний прорив України на останніх переговорах із ЄС щодо угоди про зону вільної торгівлі – домовленість про збільшення квот на постачання продовольства з України в Євросоюз. Про це в ефірі Радіо Свобода заявив перший заступник міністра аграрної політики і продовольства України Микола Безуглий.

За його словами, перелік продукції, що квотується, загалом «надзвичайно великий». Водночас під час останнього раунду переговорів щодо угоди українській стороні зокрема вдалося домовитися, що після підписання Україна зможе експортувати 2 мільйони тонн зернових. «З них – 1 мільйон тонн пшениці, 650 тисяч тонн кукурудзи і 350 тисяч тонн ячменю. Два мільйони – це 8% цьогорічного експорту, але якщо сказати, що переговори почалися з 12 тисяч тонн ячменю, то це, напевно, певна перемога», – зазначив Микола Безуглий.

Щодо питань, які стосуються продукції тваринництва, за словами Безуглого, українська сторона домовилася про продаж 40 тисяч тонн м’яса птиці, хоча переговори починалися з 5 тисяч тонн. Також сторони погодили поставку на європейський ринок 40 тисяч тонн свинини, 30 тисяч тонн цукру і 27 тисяч тонн патоки й сиропу, які виробляються з цукру, або продуктів, які вміщають цукор, а також 3 тисяч тонн яйця у шкаралупі.

«Ми домовилися, що через 5 років ці квоти можуть бути переглянуті», – додав перший заступник міністра.

«Це не так і багато, але це все одно є проривом на ринок, який загалом є закритим», – додав Микола Безуглий.
XS
SM
MD
LG