Доступність посилання

ТОП новини

Що очікує економіку Росії після відставки Кудріна?


Президент Росії Дмитро Медведєв (справа) та тодішній міністр фінансів Росії Олексій Кудрін, Димитровград, 26 вересня 2011 року
Президент Росії Дмитро Медведєв (справа) та тодішній міністр фінансів Росії Олексій Кудрін, Димитровград, 26 вересня 2011 року

Прага – Минув тиждень після скандальної відставки міністра фінансів Росії Олексія Кудріна, з котрими пов’язували переважну більшість фінансових успіхів Росії за минуле десятиріччя. Чи може постраждати без стійкого фінансового консерватизму Кудріна російська економіка, коли уряд Росії піддасться тискові і піде на збільшення витрат бюджету? Або ж Кудрін повернеться при президентстві Путіна на ще вищу урядову посаду?

За тиждень, після скандального публічного спілкування з президентом Медведєвим і відставки міністра фінансів, віце-прем’єра уряду Росії Олексія Кудріна, російська економіка не рухнула. Фактично ринки в Росії лише в очікуванні нових змін під час майбутнього правління Володимира Путіна, який має знову стати президентом Росії з середини 2012 року та ймовірно призначить на прем’єрство Дмитра Медведєва.

Та все ж Олексій Кудрін, який став міністром фінансів у 2000 році й перетворився на одного з наближених до Володимир Путіна урядовців, заробив собі репутацію одного з найбільш компетентних і професійних міністрів в уряді Росії. Йому приписують керівництво податковою політикою в роки економічного буму за президента Путіна. Кудрін стримував інфляцію за допомогою енергетичних прибутків і створив фінансову подушку для стабільності в Росії в роки глобального фінансового спаду.

«Ті успіхи, котрі є у нас за останні 10 років, є переважно заслугою Кудріна. Якраз його впертість, відсутність зазнайства , прагнення завоювати популярність і вміння ухвалювати відповідальні фінансові рішення – вони заслуговували найвищої оцінки», – каже економіст Євген Ясін.

Такої думки більшість експертів, навіть критиків Кудріна. Серед останніх є такі, що кажуть про лише популярність колишнього міністра фінансів переважно за кордоном, куди він вкладав енергетичні прибутки Росії в західні цінні папери замість інвестування у внутрішню інфраструктуру Росії. Такої думки, наприклад, колишній глава Центробанку Росії Віктор Геращенко. А колишній міністр праці Росії Павло Кудюкін критикує Кудріна за сильні бюджетні обмеження, хоча хвалить його за високий професіоналізм.

Експерти не виключають повернення Кудріна у владу

Напередодні своєї відставки Кудрін розкритикував уряд за нові плани підвищення пенсій, зарплат держслужбовцям і підвищення витрат на оборону на 65 мільярдів доларів у наступні три роки. Якраз це обіцяв Володимир Путін на з’їзді «Єдиної Росії», активізуючи свою передвиборну кампанію. Кудрін же вимагав, що уряд має лише підняти податки і скоротити витрати наступного року.

Деякі експерти вважають, що критика Кудріним зростання оборонних витрат справедлива і попереджають, що більша частина з понад 10 трильйонів рублів наступного десятиріччя для оборони Росії «будуть просто вкрадені» через непрозорість оборонного фінансування. Аналітики в Росії висловлюють побоювання, що за відсутності твердої руки Кудріна в Міністерстві фінансів зростуть витрати бюджету та інфляція, яка вже й так на межі 6 відсотків ВВП.

Чимало ж впливових експертів не виключає, що Дмитро Медведєв не втримається у кріслі прем’єра більше року і на його місце може прийти якраз Олексій Кудрін.

Колишній член російського уряду Іван Старіков зазначає: «Я переконаний, що Олексій Кудрін не залишить політику. Я думаю, що упродовж наступних 6 місяців він повернеться на одну з найвищих урядових посад. Також вважаю, що, ймовірно, він є майбутнім прем’єр-міністром».

Про ймовірність повернення Кудріна кажуть і інші впливові експерти.

Матеріал підготувалиВасиль Зілгалов і Robert Coalson
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG