Доступність посилання

ТОП новини

Росія: віце-прем’єр Кудрін відмовився працювати з Медведєвим


Міністр фінансів Олексій Кудрін (л) і президент Росії Дмитро Медведєв (п), Димитровград, 26 вересня 2011 року
Міністр фінансів Олексій Кудрін (л) і президент Росії Дмитро Медведєв (п), Димитровград, 26 вересня 2011 року

Прага – Рокіровка в лавах російської влади проходить не так гладко, як задумували її організатори. Президент Росії Дмитро Медведєв підписав указ про відставку віце-прем’єра і міністра фінансів Олексія Кудріна. Сам Кудрін в інтерв’ю журналістам підтвердив, що подав у відставку. При цьому, як уточнили в Кремлі, заяви від Кудріна не було – подання на відставку подав президентові прем’єр Володимир Путін.

У понеділок на нараді в Ульяновській області, президент Росії Дмитро Медведєв запропонував віце-прем’єрові і міністру фінансів Олексієві Кудріну залишити займану посаду і визначитися з відповіддю до кінця понеділка.

«Будь-хто, хто сумнівається в курсі президента, уряду має право до мене звернутися із заявою. Але це треба робити відкрито. Будь-яку безвідповідальну балаканину мені доведеться зупиняти. І я буду схвалювати всі необхідні рішення до 7 травня наступного року», – зазначив Медведєв.

Олексій Кудрін, у свою чергу, сказав, що повинен порадитися з прем’єром Володимиром Путіним. «Я ухвалю рішення щодо вашої пропозиції, порадившись із прем’єр-міністром», – сказав він.

Після того, як у суботу на з’їзді «Єдиної Росії» Путін прийняв пропозицію глави держави балотуватися в 2012 році на президента, а сам Медведєв сказав, що готовий після виборів очолити уряд, віце-прем’єр Кудрін заявив, що залишить кабінет, якщо його очолить Дмитро Медведєв.

Олексій Кудрін керував міністерством фінансів Росії 11 років і сам, як припускають оглядачі, мітив у крісло наступного російського прем’єра. «Я не бачу себе у новому уряді. Справа не тільки в тому, що мені ніхто не пропонував», – заявив російський фінансист.

Московський політолог Володимир Прібиловський каже, що на Олексія Кудріна робили ставку російські ліберали.

«За останній рік клани та угруповання, які виступали за продовження влади Медведєва, ослабли. Крім того, частина з них переорієнтувалася на Кудріна, на те, що основним організатором можливих реформ і змін стане Кудрін, що Путін – президент, Кудрін – прем’єр, а Медведєв – ніхто, наприклад, голова Конституційного суду», – зауважив політолог.

Він не виключає, що такий сценарій можливий і надалі, але в майбутньому.

Кудріна «погладять» і він працюватиме далі на іншій посаді?

Одне з головних питань, яке розділило Кудріна та Медведєва, стало рішення президента збільшити фінансування російської армії на 65 мільярдів доларів протягом наступних трьох років. Кудрін попередив, що ціни на енергоносії в перспективі мають упасти і Росія, ймовірно, буде змушена підняти податки і затягнути паски. Кудрін також розкритикував плани підвищення пенсій в Росії.

Російський економіст Євген Ясін пов’язує недавні економічні успіхи Росії саме з професійними якостями Кудріна.

«Ті успіхи, які є в нас за останні 10 років, вони більше ніж наполовину є заслугою Кудріна. Саме його впертість, відсутність бажання завоювати популярність заслуговують на високу оцінку. Може, він хоче випередити якийсь розвиток подій, а може, це просто емоції і з ними переговорять, погладять, і він працюватиме, можливо, в іншій ролі», – каже Євген Ясін.

Колишній прем’єр-міністр Росії Михайло Касьянов припускає, що Кудрін міг би очолити Національний банк Росії, а своєю заявою він показав Путінові, що не буде працювати під шефством Медведєва.

«Він утомився бути міністром фінансів. Він хотів або піти, або отримати нову роботу, підвищення», – вважає Касьянов, який нині очолює одну з російських опозиційних партій.

За яким би сценарієм не розгорталися події, російські спостерігачі сумніваються, що Олексій Кудрін покине правлячу російську еліту, адже стосунки з Володимиром Путіним у нього дуже близькі.

Матеріал підготувала Мар’яна Драч на основі повідомлень Російської редакції Радіо Свобода
  • Зображення 16x9

    Мар’яна Драч

    На Радіо Свобода – з 1996 року. Вела різні програми, серед яких «Україна і світ» та «Свобода сьогодні». Вивчала міжнародні відносини в Рузвельтському університеті в Чикаго і державне управління та економіку в Інституті державного управління і місцевого самоврядування (нині Академія) в Києві. Директор Української служби Радіо Свобода з травня 2013 року.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG