Доступність посилання

ТОП новини

Рада не підтримала відзначення 100-річчя Олекси Гірника


Верховна Рада не проголосувала за законопроект про відзначення 100-річчя від дня народження дисидента і політв’язня Олекси Гірника. Більшістю голосів проект відправили на доопрацювання.

Розчарування щодо рішення народних депутатів висловив у коментарі Радіо Свобода син Героя України Євген Гірник – колишній народний депутат, а нині керівник Фундації Олекси Гірника. За його словами, результати голосування свідчать, що «регіонали не хочуть шукати компромісу ні з живими, ні з мертвими борцями за волю України».

Євген Гірник, який підготував проект постанови, зазначив, що документ «був витриманий в компромісному тоні, як відзначення борця за незалежність України».

Він також додав, що вважає недоречною пропозицію відзначати 100-річчя від дня народження Олекси Гірника на регіональному рівні, бо той «зробив свій подвиг не на площі Ринок у Львові і навіть не на Хрещатику, а біля Шевченка», і «не заслужив, щоб випрошувати якихось результатів на повторному другому читанні».

Із пропозицією про загальнодержавне вшанування Олекси Гірника до Верховної Ради напередодні звернулися депутати Івано-Франківської обласної ради.

Олекса Гірник, який пройшов спочатку польські, а потім радянські концтабори, зокрема протестував проти утисків української мови та дискримінації українців.

У січні 1978 року Олекса Гірник здійснив акт самоспалення на Чернечій горі у Каневі.

У 2007 році йому присвоїли звання Героя України.
XS
SM
MD
LG