Доступність посилання

ТОП новини

Віталій Кличко має шанс нокаутувати Януковича? (Світова преса)


Прага – Низка західних газет не виключають серйозного зростання шансів популярного українського боксера і політика Віталія Кличка у боротьбі за посаду Президента України. Про свої президентські амбіції заявив сам Кличко, він має, як повідомляють деякі західні видання, також і потенційних спонсорів у боротьбі за цю найвищу державну посаду в Україні. Тим часом західні оглядачі вважають, що Володимир Путін своїми заявами про плани Кремля щодо створення «Євразійського союзу», як антипода ЄС, уже фактично вторгся у сферу повноважень Дмитра Медведєва. Деякі видання навіть підозрюють, що цими заявами Путін розкриває свої справжні цілі – «повернути на стіну Кремля портрети Сталіна, Брежнєва, а поряд повісити свій власний».

Чеська «Лідове новіни» наголошує, що «український боксер Віталій Кличко хоче стати Президентом України» і планує свою участь у наступних виборах Президента в 2015 році. Видання нагадує, що Віталій має свою політичну партію – «Удар» (Український демократичний альянс за реформи) – і певний політичний досвід, особливо в Київраді. Про свої наміри боротися за президентське крісло Віталій Кличко, як інформує празька газета, оголосив після зустрічі з українським олігархом і меценатом Віктором Пінчуком, якого вважають другою найбагатшою людиною в Україні. Пінчук уже надавав Кличкові медійні послуги у боротьбі за посаду мера столиці, коли Віталій посів у перегонах 2006 року друге місце після переможця Леоніда Черновецького. Соціологи твердять, що у разі, якщо Віталій Кличко потрапить у друге коло президентських виборів із нинішнім Президентом Віктором Януковичем, боротьба між ними носила б рівний характер. Про зростання в Україні політичної популярності Віталія Кличка пишуть також газети у США, Німеччині, Австрії та інших країнах.

Словацька «Господарські новини» вважає, що Володимир Путін своїми заявами про неминучість створення довкола Росії «Євразійського союзу» насамперед грає на почуттях росіян, незадоволених крахом гегемонії Росії на теренах СРСР і «викликає страх у тих, хто вміє читати поміж рядками, бо цими обіцянками розкриваються плани, що є справжньою метою цієї людини: повернути на стіну Кремля портрети Сталіна і Брежнєва, а поряд повісити свій власний».

Лондонська «Ґардіан» дивується, що Путін веде мову про могутній у майбутньому «Євразійський союз» і протиставляє його ЄС, адже ВВП СНД – бази обіцяного Путіним союзу в 10 разів менше за ВВП Євросоюзу.

Польська «Дзєннік» вважає, що «заява Путіна про «Євразійський союз» – це поляпаний поливою несвіжий торт об’єднання, котрий ніхто, окрім Москви, насправді не бажає пережовувати».

Австрійське видання «Ді Прессе» не сумнівається, що своїми заявами про створення «Євразійського союзу» Володимир Путін ділиться мріями про власну політичну іграшку – «карликовий Євросоюз» – і намагається за «допомогою політики «батога і пряника» загнати туди Київ».

Британський професор права Алан Райлі написав для впливової «Нью-Йорк Таймз» статтю, де стверджує, що «із західних столиць занадто легко побачити в переслідуванні українського лідера Юлії Тимошенко черговий приклад пострадянських репресій». «Насправді ж є низка серйозних питань стосовно поведінки Тимошенко на державній посаді, які виходять за рамки звичайної корупційної практики в регіоні», – попереджає професор із Лондона. Захід, на думку Райлі, має не лише виступити проти судового переслідування, а насамперед допомогти Україні реформувати судову систему і побороти широкомасштабну корупцію. Цей експерт дивується, що газовий договір із Росією, що його підписала Тимошенко, був настільки невигідним, що «навіть її власний кабінет разом із тодішнім «Нафтогазом України» відмовився затвердити його. Алан Райлі також вважає, що «вплив цього договору на українську економіку… був надзвичайно негативним», і наголошує: «не зрозуміло, чому Тимошенко погодилася на цю дуже однобоку угоду». Британський професор також наголошує: «Всеохопна угода про вільну торгівлю між ЄС та Україною не повинна ставитися під загрозу через справу Тимошенко».
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG