Доступність посилання

ТОП новини

Молодіжні євроклуби України виховують проєвропейську молодь


Логотип всеукраїнського фестивалю молодіжних європейських клубів
Логотип всеукраїнського фестивалю молодіжних європейських клубів

Дніпропетровськ – У п’ятницю в Дніпропетровську відбувся всеукраїнський фестиваль молодіжних європейських клубів «У Європу з Україною в серці». У ньому взяли участь представники євроклубів із різних регіонів України. Кожен розповів про свою роботу та презентував свій регіон, як край європейських цінностей. Фестиваль організували, щоб залучати учнів до вивчення культури, мов, традицій європейських держав.

Перший шкільний євроклуб в Україні був створений саме у Дніпропетровську 11 років тому. Відтоді традиція заснування об’єднань проєвропейської учнівської молоді задля спілкування в колі однодумців не припинялась.

Наразі в місті діє майже півсотні євроклубів. Їхні активісти разом вивчають історію, суспільний устрій та культуру європейських країн, розширюють знання про Євросоюз, вболівають за імідж України як європейської держави.

Вивчення мов і мрії про Європу

У більшості дніпропетровських євроклубів, так само, як і в інших областях, спілкування ведеться винятково іноземною – англійською, німецькою, французькою, у деяких вивчають навіть латину. Клуби об’єднують в основному старшокласників, закоханих у Європу, але до участі долучають і молодших школярів – якщо ті добре знають мови.

Збираються кожен тиждень, діляться цікавою інформацією про Європу, співають народні пісні європейських країн, перекладають європейську поезію, розповіли Радіо Свобода активісти євроклубів із Києва та Дніпропетровська.

«Цікаво те, що ми працюємо самі, ми самі шукаємо інформацію. Самі готуємо виступи, це цікаве і корисне дозвілля. До того ж, за допомогою євроклубу ми розвиваємо мовні навички. Плануємо вступати вчитися на перекладачів. Звичайно, хотілося б подорожувати. Найбільше цікавить зараз Англія, там багато цікавих традицій, просто поїхати б туди і підвищити рівень володіння мовою», – кажуть учасниці євроклубу з Дніпропетровська Юлія Стешенко та Ірина Чорноус.

«Я сподіваюсь, що Україна вступить до Євросоюзу, щоб ми були єдиною європейською родиною. Мені хотілося б побувати в Польщі й Італії, мені цікаві ці країни, там гарна архітектура і цікаві люди», – зазначив активіст євроклубу одного з ліцеїв Києва Дмитро Пателі.

А втім, керівникам євроклубів, працювати із захопленою молоддю непросто, зізнаються самі вчителі. Для всіх них робота в євроклубі – це безоплатний додаток до основної роботи. Тримаються, кажуть, на ентузіазмі. Та й діти зараз про Європу знають іноді більше, ніж дорослі, адже вже побували там в туристичних подорожах із батьками. Вчителі ж похвалитись такими поїздками не можуть, каже керівник євроклубу з Черкас, вчитель історії Максим Матло.

«Я жодного разу ще не виїздив за межі України. Тобто це поки буде така суто теоретична розмова, – зазначає він. – Але ці євроклуби виховують молодь, призвичаюють молодь до європейських традицій і європейського життя».

Євроклуб – дорога до майбутньої професії

Вчителі наголошують, що шкільні євроклуби, окрім цікавого спілкування, дають дітям можливість готуватись до дорослого життя: більшість активістів євроклубів хочуть стати перекладачами, журналістами-міжнародниками, дипломатами. Заохочує дітей і можливість поїхати за кордон, розповідає керівник євроклубу при гімназії №136 Дніпропетровська, вчителька англійської та німецької мов Наталя Волоська.

«На базі нашої школи діють програми обміну. Представники програми «Флекс» постійно відбирають учнів для обміну з Америкою. Ми співпрацюємо також із програмою «Айсік», вони ходять до нас на уроки, діти з ними дуже жваво спілкуються. На засідання нашого євроклубу приїздили представники Польщі та Німеччини. Із Польщі приїздили викладачі, з Німеччини – просто знайомі наших дітей. Я із задоволенням веду цей клуб, бо я набуваю знань разом із дітьми», – сказала Радіо Свобода Наталя Волоська.

Наразі в Україні налічується близько тисячі шкільних євроклубів.
  • Зображення 16x9

    Юлія Рацибарська

    Журналістка-фрілансерка. Працюю кореспонденткою Радіо Свобода в Дніпрі з 2006 року. Народилась на Дніпропетровщині. Закінчила факультет систем і засобів масової комунікації Дніпровського національного університету – магістр журналістики. Писала для місцевих та загальноукраїнських газет і журналів, працювала новинкаркою та дикторкою на радіо, кореспонденткою та редакторкою сайту в інформагенції. Пишу, фотографую, надихаюсь історіями людей.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG