Доступність посилання

ТОП новини

Молдова на шляху до Європи


Вашингтон – Колишня радянська республіка, маленька Молдова, розташована між Румунією та Україною, спішить до Європи. Ця країна досягнула більше за останні три роки на шляху до європейської інтеграції, ніж за всі 17 років незалежності. Так вважає низка експертів, що брали участь у нещодавній конференції, присвяченій Молдові, у вашингтонському фонді Карнеґі.

Молдова – маленька країна, і багато американців нічого про неї не знають, однак Молдова і молдавани сьогодні – по всьому світу, каже заступник директора фонду Карнеґі Матью Рожанскі. Щоб проілюструвати глобальність Молдови, він витягнув пляшку вина, яку купив у Тель-Авіві. На етикетці написано румунською «Виготовлено в Молдові», далі йдуть написи англійською, російською і навіть івритом. Ця міжнарожна етикетка відзеркалює міжнародний стан Молдови та її населення, стверджує аналітик.

«Це приклад глобального обсягу цієї країни. Нині молдавани працюють по всьому світу, я їх зустрічав у Вашингтоні та в Чікаґо, в Парижі, Римі, Лондоні та Москві. Отож Молдова і Молдавани є скрізь», – каже Рожанскі.

Молдова сьогодні переживає швидку трансформацію. Вона інтегрується в європейські структури прискореними темпами. Молдова, будучи члено програми ЄС «Східне партнерство», експортує нині 55% свого виробництва до Європейського Союзу. Країна готується до переговорів про зону вільної торгівлі та безвізовий режим із ЄС.

Вирішальні вибори 2009 року

Сполучені Штати активно співпрацюють із Молдовою з часу проголошення незалежності. Колишній американський посол у Молдові Асіф Чаудрі каже, що ця країна запала йому в душу. В Молдові 17 років відбувалися вибори і 17 років обрані лідери вели себе, як старі радянські чиновники, каже він. У 2009 році все різко змінилося. Хто б подумав, каже він, що сьогодні ми будемо говорити про європейські амбіції Молдови.

«Все змінилося після липня 2009 року. Опозиційни партії отримали досить голосів, щоб сформувати уряд і скерувати країну на зовсім інший шлях, шлях безвізового режиму з ЄС, зону вільної торгівлі, відкриті відносини з західними країнам та з рештою світу», – заявив Чаудрі.

Молдова 2002 року і сьогоднішня Молдова – це дві різні країни, констатує регіональний директор Міжнародного республіканського інституту Стів Нікс. У 2002 році цей інститут відкрив свій офіс у Кишиневі і розпочав різні освітні програми щодо побудови конкурентноспроможних політичних партій. У 2002 році Молдовою керувала комуністична партія, опозиція була слабкою, роз’єднаною та переслідуваною. Працювати над розвитком політичних прартій та демократичних інституцій було нелегко.

Сьогодні молдовський уряд використовує результати опитувань Міжнародного республіканського інституту для формування своєї внутрішньої політики. Проведене недавно опитування виявило урядові відомства, діяльність яких викликає найбільшу стурбованість громадськості Молдови: міліція, митниця та податкова. Республіканський інститут вирішив узятися за митницю, каже Нікс.

«Ми розробили програму запровадження прозорості та відповідальності в роботі митниці. Якщо матимемо успіхи в цій ділянці, то запровадимо цю програму й на інші напрямки. Ми підписали договір з урядом Молдови з цього питання, наступного року цю програму запускаємо», – сказав Нікс.

Одна третина молдовського населення виїхала з країни. Кожного року вони пересилають 1,6 мільярдів євро додому. Це вагомий внесок в економіку країни. Однак корупція та безробіття залишаються найбільшими проблемами в країні. Згідно з опитуваннями, населення вимагає негайних кроків для приборкання цих проблем. Молдовська правляча коаліція залишається популярною, але якщо народ не побачить реального прогресу в боротьбі з безробіттям та корупцією, популярність ця зникне, стверджує американський експерт Стів Нікс.

Корупція, вважають експерти, – це те, що найбільше гальмує економічне зростання і найбільше турбує молдовське населення. Це проблема, за яку Молдова мусить взятися серйозно, якщо вона справді хоче, щоб її прискорена європейська дорога довела країну до логічної мети – членства в ЄС.
  • Зображення 16x9

    Ірина Халупа

    На Радіо Свобода від 1990 року. Редактор і ведуча передач «Україна і світ», «52:30 у різних вимірах», «Вечірня Свобода», «Українське коло», «30 хвилин у різних вимірах». У 2001–2007 роках заступник директора Української редакції. 2007–2011 роки – директор редакції. Жила в п’яти країнах. Люблю мови, подорожувати, українську літературу 1920-30-х років, мистецтво та старі фільми. Не терплю фальш і брехню. Щоб не збожеволіти від української політики – вишиваю.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG