Доступність посилання

ТОП новини

Німецько-французький план порятунку Європи


Канцлер Німеччини Анґела Меркель та президент Франції Ніколя Саркозі в Берліні, 9 жовтня 2011 року
Канцлер Німеччини Анґела Меркель та президент Франції Ніколя Саркозі в Берліні, 9 жовтня 2011 року

Вероніка Крамар

Берлін – Німеччина і Франція планують до кінця жовтня представити спільний план дій щодо стабілізації європейської валюти та вирішення боргової кризи єврозони. Ухвалити довготермінові рішення за цим планом мають на саміті «Групи двадцяти» у Каннах на початку листопада. Водночас на саміті буде представлена нова концепція бачення Європи.

Канцлер Німеччини Анґела Меркель та президент Франції Ніколя Саркозі під час зустрічі у Берліні вирішили до кінця цього місяця розробити план дій зі стабілізації становища на міжнародному фінансовому ринку та допомогти Греції розібратися з борговою кризою.

Ніколя Саркозі сказав, що розбіжностей із німецьким керівництвом щодо фінансової підтримки банків та розширення плану допомоги єврозони немає.

Як наголосила Анґела Меркель, допомога фінансовим установам має бути реалізована по всій Європі за єдиними критеріями і ці критерії мають підтримати усі держави. Наразі одним із ключових пунктів плану є, на думку високопосадовців, забезпечення умов рекапіталізації банків.

Без подробиць

Не дивлячись на дружній характер заяв обох сторін, незрозумілим залишилось те, яким чином може бути ефективно впроваджений реформований план порятунку.

На тлі загальних заяв про потужну співпрацю бракувало деталей щодо її конкретної реалізації. Адже раніше лунали заяви, що німецька сторона, відповідно до плану розширення порятунку єврозони, виступає за обмеження можливої закупівлі державної позики, у той час як Франція дуже інтенсивно виступає за допомогу банкам. Допомога Німеччини, згідно з планом порятунку, становить 211 мільярдів євро.

Президент Світового банку Роберт Зеллік висловив критичну думку щодо позиції Меркель. В інтерв’ю «Віртшафтсвохе» він заявив, що канцлер Німеччини не має чіткої концепції стосовно плану порятунку єврозони.

Греція має залишитися у єврозоні

Водночас німецький канцлер наголосила, що очікує від «трійки», до якої входять представники Єврокомісії, Європейського центрального банку та МВФ, що вони зможуть знайти довгострокове рішення для Греції, як частини європейської зони.

Саркозі та Меркель наголосили, що вирішення проблеми із заборгованістю Греції має бути знайдене в межах єврозони, де вона має залишитись. Адже раніше президент Європейської комісії Жозе Мануель Баррозу застерігав, що банкрутство однієї країни може мати відповідні наслідки для всіх інших країн єврозони.

Саркозі та Меркель висловили надію, що невдовзі усі країни єврозони, в тому числі й Словаччина, ратифікують угоду стосовно плану порятунку. Як наголосила канцлер, Німеччина та Франція докладають спільні зусилля, щоб цей план був дієздатний щодо тих основних завдань, реалізацію яких він передбачає, а основне – це досягнення стабілізації євро.

Наразі обидві сторони багато очікують від перебігу та наслідків саміту у листопаді. Як зазначають посадовці, від майбутньої зустрічі «Групи двадцяти» залежить вирішення проблеми боргової кризи на глобальному рівні.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG