Доступність посилання

ТОП новини

Незалежність нацбанку формує фінансову стабільність держави – президент Національного банку Австрії


Для забезпечення фінансової стабільності держави, національний банк має бути незалежним від політичних змін та протиборства у країні, – сказав сьогодні у Києві Президент Національного банку Австрі, член правління Європейського центробанку Евальд Новотни.

«Незалежність центрального банку держави забезпечується чинним законодавством та принципами функціонування банківської та фінансової системи країни. Традиційно для ЄС, керівники центробанків обираються строком на вісім років, що унеможливлює їхні залежність від того чи іншого уряду. Водночас, у законодавстві виписано чіткі механізми співпраці між банком та урядом, між банком тієї чи іншої держави та Європейським центробанком. Але ідеться про фінансову, банківську сферу, а не про ідеологію та симпатії окремих політиків», – наголосив головний банкір Австрії.

На думку Евальда Новотни нацбанки мають бути відкритими для спілкування з незалежними експертними організаціями. Про це він написав монографію «Громадський сектор – вступ до фінансової науки».

Професор Новотни, окрім роботи на посаді керівника Нацбанку Австрії, співпрацює з кількома науковими центрами та університетами.

Новотни приїхав в Україну на запрошення міжнародного фонду «Відкрий Україну».
XS
SM
MD
LG