Доступність посилання

ТОП новини

Опозиція в Донецьку вийшла на вулицю


(Ілюстраційне фото)
(Ілюстраційне фото)

Донецьк – Опозиція в Донецьку почала діяти. Об'єднані у Комітет опору диктатурі політичні партії та громадські організації сьогодні вийшли на вулиці разом. Мітингувальники протестували проти вироку Юлії Тимошенко. Наступного дня після проголошення вердикту донецькі опозиціонери підписали резолюцію з цього приводу, а сьогодні вивели близько ста прихильників на центральну площу міста.

Серед членів Комітету опору диктатурі представники таких політичних сил як «Україна майбутнього», «Фронт змін», «Батьківщина», «Громадянська позиція», «Свобода», «Наша Україна» та інших. На мітингу спікери закликали продемонструвати об'єднану опозицію саме на Донеччині.

Олександр Гевелєв, представник донецької обласної організації партії «Громадянська позиція», пояснює цей намір так: «Донецьк – це регіон, який постійно сприяє тим режимам, тим засобам, якими користується ця влада. Тому активізація цієї громади в Донецьку, яка розуміє, що це погано, має вагоме значення. Чим більше ми знайдемо цих людей, і чим активніше ми будемо протестувати проти того свавілля, тим самим ми покажемо, що не тільки в Україні, а й саме в цьому регіоні є люди, є ідеї, які протистоять владі».

Але донеччани були невдоволені не лише вироком лідеру «Батьківщини» Юлії Тимошенко, а й сучасним станом речей. Вчителька донецької школи № 23 Олена Демченко пояснює, чому прийшла на мітинг: «Моя позиція і тих, які зараз тут зі мною, це «Ні! політичним репресіям»: Тимошенко, Луценко та іншим політичним в'язням. Далі – геть цю владу. Це влада, яка себе заплямувала, де тільки можна було заплямувати. Крім політичних репресій це обшук організації афганців, це закриття шкіл. Це найгірше, мабуть, у всій Європі медичне обслуговування. Як говорить Азаров, почали вони зараз реформу, але нічого не відбувається».

Опозиція сподівається на розчарування людей політикою влади – політолог

Коментуючи заплановану акцію, голова Донецької облдержадміністрації Андрій Шишацький запевнив, що контролює становище. За його словами, місцева влада не має «ні ворогів, ні опозиціонерів».

Політолог Олександр Клюжев у коментарі Радіо Свобода визнав слабкість донецької опозиції: «Безумовно, опозиція, в тому числі на місцях, сподівається на ефект певного розчарування населення в діях чинної влади, але поки серйозних сигналів про те, що це розчарування вийде на політичний рівень, тим більше у Донецькій області, говорити наразі зарано», – вважає політолог Олександр Клюжев.

Водночас, за дослідженнями Київського міжнародного інституту соціології, рейтинг Партії регіонів найбільше впав на Донбасі і півдні України, де зростає кількість тих, хто не визначився і готовий голосувати проти всіх.
  • Зображення 16x9

    Олена Поволяєва

    На Радіо Свобода з жовтня 2011-го року. Народилася, виросла, живу та працюю в Донецьку. У 2009-му році отримала ступінь магістра журналістики та диплом з відзнакою в Донецькому національному університеті. Цікавлюся документальним та радикальним кіно, сучасним мистецтвом, літературою. Катаюся на роликах, подорожую.

    Olena Povoliaieva | Создайте свою визитку


ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG