Доступність посилання

ТОП новини

Хто наказав Хорошковському порушити нову справу проти Тимошенко?


Голова Служби безпеки України Валерій Хорошковський
Голова Служби безпеки України Валерій Хорошковський

Київ – Служба безпеки України порушила кримінальну справу проти екс-прем’єра Юлії Тимошенко за діяльність на посаді керівника корпорації «Єдині енергетичні системи України» (ЄЕСУ) у 1995-96 роках. За версією слідства, Тимошенко за допомогою тодішнього прем’єра Павла Лазаренка переклала борги ЄЕСУ перед Росією на Кабінет Міністрів України. Натомість у партії Тимошенко заявляють, що справа сфабрикована з метою якнайдовшого її утримання за ґратами й посилення тиску на опозицію.

Юлію Тимошенко обвинувачують у тому, що, як президент і фактичний власник корпорації ЄЕСУ, «за попередньою змовою з колишнім прем’єром Павлом Лазаренком вона вчинила замах на розтрату коштів державного бюджету в особливо великих розмірах». Тимошенко зробила це, як стверджує слідство, переклавши на Кабінет Міністрів зобов’язання приватної корпорації ЄЕСУ перед Міноборони Росії на суму близько 400 мільйонів доларів, заявив керівник головного слідчого управління СБУ Іван Дерев’янко.

На запитання Радіо Свобода, чому справу порушено через 15 років після події можливого злочину, Дерев’янко відповів: «У червні цього року надійшов лист-вимога Міністерства оборони Російської Федерації до кабінету Міністрів України щодо погашення боргу. Кабінетом Міністрів України було проведено перевірку з цього приводу. Матеріали перевірки були направлені до Служби безпеки, в результаті було порушено дану кримінальну справу», – зазначив Дерев’янко.

За його словами, свого часу Юлія Тимошенко за допомогою Павла Лазаренка залучила ЄЕСУ до міждержавних розрахунків за природний газ із Росією. В результаті цього, каже він, замість здійснення розрахунків із Росією, ЄЕСУ перерахувала понад один мільярд доларів на рахунок компанії United Energy International ltd. У подальшому, за версією слідства, Тимошенко організувала перерахування цих коштів на рахунки заснованої нею компанії Somolli Enterprises ltd та на особисті рахунки Лазаренка у швейцарських банках, а частину коштів перерахувала на свій особистий картковий рахунок.

Справу порушено за 191-ю статтею Кримінального кодексу, що передбачає покарання до 12 років ув’язнення, сказав Іван Дерев’янко.

Янукович боїться Тимошенко – Турчинов

Тим часом соратники Юлії Тимошенко заявляють, що влада вкотре сфабрикувала кримінальну справу проти лідера опозиції. Зокрема, заступник голови партії «Батьківщина» Олександр Турчинов каже, що лист від Міноборони Росії є фальшивкою, а усі питання щодо діяльності ЄЕСУ були закриті Верховним Судом ще у 2006 році.

«Крім страху перед Тимошенко керівників чинного режиму в Україні і бажанням будь-яким чином, будь якими засобами не випустити її із в’язниці сьогоднішні нові справи не пояснюються. Усього можна від них очікувати, але це вже, мені здається, за межею абсурду», – заявив Турчинов.

Іван Дерев’янко запевнив, що нинішню справу проти Тимошенко порушено за обставинами, які не досліджувалися у попередній справі по ЄЕСУ, що була остаточно закрита Верховним Судом у 2006 році.

Оточення Януковича будує «залізну завісу» з Європою – Небоженко

Тим часом українські політологи побачили й інші можливі мотиви для порушення чергової кримінальної справи проти Тимошенко. Так директор соціологічної служби «Український барометр» Віктор Небоженко вважає, що справа є свідченням впливу на Віктора Януковича з боку так званої «групи Льовочкіна», очолюваної головою Адміністрації Президента Сергієм Льовочкіним. До неї ж відносять голову СБУ Валерія Хорошковського.

«Ця дія СБУ вказує на те, що в оточенні Януковича перемогли люди, які налаштовані задавити опозицію будь-яким шляхом, незважаючи на реакцію Заходу. Перемогли не просто антизахідники, а люди, які вважають, що встановлення авторитарного режиму в Україні, хоч би і ціною «залізної завіси» з Європою, – це найкращий шлях у майбутнє для України», – припустив Небоженко.

СБУ намагається дискредитувати Тимошенко – Фесенко

У свою чергу керівник центру політичного аналізу «Пента» Володимир Фесенко вважає, що владі потрібні інструменті тиску на Тимошенко, особливо у тому разі, якщо статтю, за якою її засуджено на 7 років ув’язнення, буде декриміналізовано.

«Інші справи проти Тимошенко, і газова, яка формально завершена, і дві інші, які поки зависли, не дають потрібного іміджевого ефекту – ефекту дискредитації Тимошенко. Пояснювати, що Тимошенко порушила закон через директиви прем’єра, а не через директиви Кабміну, – це для простої людини, навіть для західного спостерігача, нічого не дає. Вони не бачать у цьому криміналу. Потрібні справи, які б дали картинку чистого криміналу», – додав Фесенко.

Крім того, Володимир Фесенко вважає, що влада також хоче показати українським виборцям, що Тимошенко має кошти на виплату «Нафтогазу» 1,5 мільярда гривень, до чого її зобов’язав Печерський райсуд Києва.
  • Зображення 16x9

    Дмитро Баркар

    У журналістиці з 1995 року. Працював регіональним кореспондентом BBC-Україна. З 2008 року – парламентський кореспондент радіо Ера-FM. З 2010 року –  на Радіо Свобода (кореспондент, редактор та ведучий програм). Основна тематика: політичні події та аналіз.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG