Доступність посилання

ТОП новини

Вирок Тимошенко свідчить: Європа втратила Україну (європейська преса)


Прага – Чимало західних видань наголошують, що, не зважаючи на подальший розвиток подій довкола ув’язнення Юлії Тимошенко, вироком Печерського суду Україні завдано відчутного удару на міжнародній арені і головним наслідком цього може бути – втрата європейської перспективи для Києва. Аналітики не виключають, що судове рішення у справі Тимошенко «допомагатиме» Заходу штовхати Україну в обійми Росії. Навіть у разі звільнення Тимошенко з ув’язнення експерти передбачають подальше загострення політичного протистояння в Україні і продовження жорсткої міжусобної боротьби в умовах незрілої української демократії. Все інше: можливість перегляду газових контрактів Києва з Росією у Стокгольмському арбітражі, ймовірність нових кримінальних справ проти Юлії Тимошенко та її соратників виглядає нині, на думку багатьох експертів, вже вторинним.

Австрійська «Ді Прессе» оприлюднює оцінки експертів, котрі вважають судовий вирок у справі Юлії Тимошенко «кроком у бік диктатури». Представники «Міжнародної амністії» заявляють, що факт судового переслідування в Україні політиків, замість вирішення їхньої долі виборцями, означає відсутність демократії та заслуговує суворого міжнародного осуду через жорсткі санкції до режиму у Києві. Німецькі політики з правлячої коаліції вважають вирок суду у справі Юлії Тимошенко яскравим проявом намагання влади Януковича «придушувати опозицію», що «недопустимо».

Експерт «Файненшел Таймз» Ґедеон Рахман пише у своєму блозі на сторінках лондонської газети, що судовий вирок Тимошенко означає втрату сподівань на розвиток демократії в Україні і занурення держави в авторитарність. Рахман також вважає, що саме Європа загубила таким чином Україну, і суд у справі лідера опозиції є лише нагадуванням, що «ЄС втратив історичну можливість в Україні». Ґедеон Рахман вважає, що саме нерішучість Брюсселя, котрий в умовах втоми від розширення ЄС не насмілився дати Україні хоча б віддалену «європейську перспективу» ще у 2004-5 роках, і призвела до втрати України Європою.

Відомий чеський експерт Богуміл Долежал висловлюється на сторінках щоденника «Лідові новіни», що, як попередній, так і нинішній уряди України базують свої рішення на змішуванні кримінального і політичного підходів при постійному наростанні й так великої залежності від Росії. Цей експерт також вважає неприпустимим для визнання у Європі якихось там великодушних проявів з боку Президента Януковича, якщо той змінить закон, звільнивши тим самим із в’язниці свого політичного опонента, але залишить для Тимошенко астрономічний штраф та заборону політичної діяльності. «Хочу попередити, що така тактика несе у собі риси чорного гумору… Європа у жодному разі не повинна легітимізувати такі кроки не лише в Україні, бо це підрубало б сук під нашою демократією», – попереджає чеський експерт Долежал.

Брюссельський оглядач Ендрю Ретман інформує на сторінках EUObserver, що ЄС дає Україні можливість для «розвороту» в справі Тимошенко, що дозволило б завершити підготовку угоди ЄС з Україною і продовжити контакти лідерів ЄС із українськими очільниками. Керівник закордонної політики Євросоюзу Катрін Аштон покладається на запевнення президента Януковича щодо крайньої необхідності зміни застарілого кримінального законодавства в Україні, що має зробити найближчими днями парламент в Україні. Ендрю Ретман також зауважує, що ЄС «побоюється грати у справі Тимошенко на руку Росії, котра прагне інтегрувати колишню радянську республіку». Оглядач також інформує, що напади влади на офіси опозиції та тиск на соратників лідера БЮТ продовжуються й після рішення суду щодо 7-річного ув’язнення Тимошенко. «Навіть якщо Тимошенко вийде на свободу після звинувачення у газових справах, табір Януковича готує другу хвилю атак на неї у справі 405 мільйонів доларів боргу «Єдиних енергетичних систем України», котрий вимагає від Тимошенко нині Міністерство оборони Росії, не зважаючи на 14-літню давність цього боргу», – попереджає автор публікації. Депутати з оточення Юлії Тимошенко також повідомили Ендрю Ретмана про те, що заступник Генпрокурора України Ренат Кузьмін вже нібито відвідав колишнього ділового партнера Тимошенко, Павла Лазаренка, у США, де той відбуває покарання за вироком американського суду з приводу відмивання брудних грошей, що свідчить про подальше порпання влади в Києві «у брудній білизні». Тут також нагадується про арешт у Києві, місяць тому, дружини колишнього партнера Тимошенко по бізнесу Петра Кириченка, котрий проходив свідком у справі Лазаренка. Колеги лідера опозиції вважають такі кроки влади у Києві намаганнями й далі збирати компромат на Юлію Тимошенко. Ретман також наголошує, що Янукович хоча можливо й докладе зусиль для звільнення Тимошенко від в’язниці, але спробує використати її вину у газових справах із Росією для перегляду газової угоди від 2009 року в Стокгольмському арбітражі. Джерело у цьому суді в Швеції підтвердило автору публікації в EUObserver принципову можливість використати судовий вирок у справі Тимошенко для позову до Стокгольмського арбітражу, навіть якщо кримінальну відповідальність у адміністративних порушеннях буде переглянуто. Джерело у Стокгольмі також повідомило, що Україна поки-що не зверталася до суду в цій справі і навряд чи звернеться про апеляцію Тимошенко у Києві.

«Москоу Таймз» публікує оцінки впливових експертів, котрі прогнозують ймовірні наслідки судової справи Тимошенко для міжнародного просування України. Лондонський експерт Джеймз Шерр вважає, що ця справа завдала «величезної шкоди Україні і Президент Янукович цим вироком ізолював себе від Заходу». Шерр також сумнівається у продовженні переговорів України з ЄС щодо угоди про асоціацію і вважає, що більш реальним буде сценарій зближення України з Росією, котра має тепер великий вплив на ослаблений Київ. Шерр вважає що після суду над Тимошенко все більшою є ймовірнність входження України до «Євразійського союзу», якщо Росія коли-небудь реалізує цей проект.
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG