Доступність посилання

ТОП новини

Судовий вирок щодо Юлії Тимошенко – сигнал для західних інвесторів


ХІ Міжнародний економічний форум, Трускавець, 14 жовтня 2011 року
ХІ Міжнародний економічний форум, Трускавець, 14 жовтня 2011 року

Львів – У Трускавці, що на Львівщині, сьогодні розпочався ХІ Міжнародний економічний форум. У ньому беруть участь понад 600 представників влади, дипломатичних установ, громадських інституцій, бізнесових кіл. Головна мета таких щорічних форумів – привернути увагу інвесторів до України і Львівщини зокрема. Однак іноземні інвестори все більше нарікають на несприятливий інвестиційний клімат в Україні.

Чи не вперше за останні роки Економічний форум вирізнявся величезною кількістю біл-бордів про цю подію, які можна було побачити дорогою у курортний Трускавець. Але вже вкотре у місто, яке мало за визначенням львівських посадовців, стати українським Давосом, не прибули поважні підприємці, потенційні інвестори. Обіцянки влади про створення в державі сприятливого інвестиційного клімату слухали переважно дипломати, радники міжнародних інституцій, аналітики та прогнозисти.

Сергій Тігіпко наобіцяв інвесторам «золоті гори»

За словами віце-прем’єр міністра України Сергій Тігіпка, влада створює і створюватиме сприятливі умови для інвесторів. Серед досягнень уряду Сергій Тігіпко назвав податкове законодавство, зокрема зменшення податку на прибуток, який має сягнути 16%, а також пообіцяв, що невдовзі уряд наведе порядок у всіх контролюючих органах. Суттєві зміни очікують митницю і фітосанітарні служби. Бо найбільше іноземні інвестори нарікають на хабарництво на українській митниці і корупцію в економіці.

На запитання Радіо Свобода, чи у світлі судового вироку Юлії Тимошенко не є безглуздо взагалі апелювати до західних інвесторів, Сергій Тігіпко відповів: «Ні, так не вважаю. Треба робити справу, і люди будуть дивитися не лише на політичні справи, бо питання демократії всіх цікавить. Але дивитимуться, які умови ми створили в нашому податковому законодавстві, як чесно чи нечесно працює митниця, як відкрити чи закрити бізнес», наголосив Сергій Тігіпко.

Європейські інвестори зважають на політичну ситуацію

Тим часом радник заступника голови місії посольства Нідерландів в Україні Геррі Віллемс каже, що голландські бізнесмени зважають на політичну ситуацію у тій країні, куди вони планують вкладати гроші, і справа Юлії Тимошенко не залишилася поза увагою ділових кіл Європи. У середині 90-х голландські інвестори охоче вкладали свої гроші в Україну, але згодом почали згортати свою діяльність. За словами Геррі Віллемс, надходженню інвестицій сприяє верховенство права.

«Права людини і верховенство права – базові принципи ЄС. Ми хочемо побачити реальні покращення в усіх областях України. Бізнесмени дивляться на умови, які тут є, і на політичну ситуацію в Україні. Якщо Україна рухатиметься до Європи, то й ситуація тут поліпшуватиметься, і інвестори прийдуть», – каже Геррі Віллемс.

Українське законодавство не регулює інвестиційні питання, в державі панують різні правила гри для підприємців, відсутній відкритий діалог щодо пріоритетів. Світові не зрозуміла Україна. Якщо усі ці проблеми вирішити, то інвестори зацікавляться Україною, наголосив на Економічному форумі президент Американської торгівельної палати в Україні Джордж Зукоскі. Але чи прислухаються до порад американського експерта українські чиновники і чи знайдуть у собі силу волі подолати корупцію у країні, ці питання наразі залишаються без відповіді.
  • Зображення 16x9

    Галина Терещук

    В ефірі Радіо Свобода – з 2000 року. Закінчила факультет журналістики Львівського національного університету імені Франка. Маю досвід роботи на телебаченні і в газеті.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG