Доступність посилання

ТОП новини

У Польщі закликали Брюссель зберегти європейські програми допомоги бідним


Варшава – Європейський Союз мусить продовжувати свої програми боротьби з бідністю навіть у час економічної кризи. Не можна скорочувати фінасування так званих банків продуктів харчування, адже це погіршить ситуацію мільйонів людей в Європі. Такого висновку дійшли учасники першої щорічної Європейської конвенції з протидії убогості, що відбулася у польському Кракові.

Конференція, що впродовж двох днів тривала у Кракові, відбувалася у рамках програми польського головування в ЄС. У ній взяли участь 400 осіб, зокрема представники Європейської комісії, міністерств, що займаються соціальною політикою, а також неурядових організацій.

Мета краківської конференції – зосередити увагу всього ЄС на питаннях боротьби з бідністю. Згідно з даними, що прозвучали на конференції, понад 80 мільйонів громадян країн-членів Євросоюзу, тобто понад 16 відсотків населення ЄС, живуть на межі бідності. Більше половини з них – жінки. Як наголошували учасники конференції, найбільш уражені проблемою безробіття молоді люди, мігранти та некваліфіковані працівники. Понад 8 відсотків жителів ЄС – це люди, які живуть у дуже поганих умовах.

Голодні стануть голоднішими?

Польські господарі краківської зустрічі з тривогою говорять про те, що ЄС збирається згортати програми допомоги бідним. Якщо цього року ЄС призначив на так звану програму допомоги продуктами харчування 75 мільйонів євро, то в наступному буде лише 17 мільйонів. А в 2013 році Брюссель взагалі хоче відмовитися від цієї програми. Офіційна Варшава, йшлося на краківській зустрічі, переконуватиме Брюссель у тому, щоб цю програму не ліквідовували.

Вже з наступного року, наголошують польські соціальні служби, значно зменшаться обсяги фінансування так званих банків продуктів харчування. Ці банки допомагають продуктами харчування найбіднішим – зокрема самотнім матерям, інвалідам.

Як говорить Марек Боровський, голова польської Федерації банків продуктів харчування, наслідки згортання добродійних програм відчують мільйони поляків. Він каже, що «приблизно 40 відсотків суспільства не має необхідних засобів для того, щоб якісно харчуватися».

Багаті, не викидайте їжу!

Учасники краківських дискусій звертали увагу на те, що в заможних західноєвропейських країнах розповсюджене безвідповідальне відношення до їжі. Натомість, якісних продуктів харчування, що опиняються на смітнику, часто бракує у бідніших державах ЄС. Марек Боровський, голова польської Федерації банків продуктів харчування, закликає об’єднану Європу припинити марнотратство.

«Це свіжі продукти, які однозначно можна врятувати. Їх можна врятувати від знищення і використати, щоб допомогти тим людям, якім необхідна така допомога», – каже він.

Навіть у час економічної кризи Євросоюз мусить допомогти щонайменше 20 мільйонам людей упоратися з бідністю, заявили учасники краківської конференції. Крім того, вони ухвалили, що європейські зустрічі, присвячені проблемі подолання бідності, відбуватимуться щороку.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG